Water nieuwe Rokin-fontein stroomt vanaf donderdag

De stad is vanaf komende week een fontein rijker op het Rokin. Het water zal vanaf donderdag over het werk van kunstenaar Mark Manders stromen.

Het Parool
Impressie van het kunstwerk/fontein op het Rokin. Beeld Mark Manders
Impressie van het kunstwerk/fontein op het Rokin.Beeld Mark Manders

Het kunstwerk, dat maandag op de sokkel wordt gezet, zal ter hoogte van boekwinkel Scheltema komen te staan. De plek waar ook een Noord/Zuidlijn-station zal openen.

Het werk bestaat uit een gepatineerd bronzen beeld, een massief blok natuursteen en stromend water. Het beeld toont twee hoofden die aan elkaar verbonden zijn en allebei een eigen kant opkijken. Tussen de twee ruw afgewerkte hoofden stroomt het water als een waterval naar beneden.

De sokkel meet 4,5 bij 2,5 meter, de bronzen hoofden zijn ongeveer 3 meter hoog en 3 meter lang. Samen weegt het werk meer dan 27.000 kg. Onder het beeld zijn twee diepe kelders aangebracht voor de noodzakelijke waterbuffer, filters en pompen.

Het ontwerp werd twee jaar geleden door een jury gekozen. Marco Cops, voorzitter van de adviescommissie Fontein Rokin, zei destijds dat het ontwerp van Manders als enige (van de drie) voldeed aan het uitgangspunt dat het ook als het water niet aan staat een aantrekkelijke toevoeging vormt voor de locatie.

Lees ook:
Amsterdamse fonteinen: Het water klatert weer in de stad en De rode loper: ook bovengronds stuit je op allure

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden