Water gevonden op Mars

In de bodem van de planeet Mars blijkt water te zitten. De verkenner Curiosity heeft daar voor het eerst sporen van gevonden. Dat staat donderdag in het gezaghebbende wetenschapsblad Science.

Zelfportret van de Curiosity op planeet Mars. Beeld Reuters
Zelfportret van de Curiosity op planeet Mars.Beeld Reuters

Het water kwam aan het licht toen de Curiosity een schep Marsgrond nam en die in een speciale ruimte van het karretje stopte. In de 'oven' werd de grond verhit tot 835 graden. Daarbij kwamen gassen vrij, waaronder waterdamp.

'We weten nu dat er veel water op Mars moet zijn en dat het makkelijk te bereiken is. Als we mensen sturen, hoeven ze alleen wat grond op te graven. Als ze de bodem dan opwarmen, hebben ze water', aldus hoofdonderzoekster Laurie Leshin. In elke kilo Marsgrond zit ongeveer 20 gram water. Dat is ongeveer een tiende van de hoeveelheid water in de grond op aarde.

De ontdekking van water op Mars is bijzonder, maar komt niet helemaal als een verrassing. De Curiosity is bewust naar zijn werkplek gestuurd, een krater bij de evenaar van de planeet. Satellieten hadden gemeten dat daar mineralen in de grond zitten die alleen onder invloed van water kunnen ontstaan.

Vorig jaar vond de verkenner kiezelstenen die lang geleden zouden zijn meegevoerd door het water van een beekje. Water is een cruciale voorwaarde voor leven. Toch is dat nog niet gevonden op Mars.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden