Water for elephants **

null Beeld

Regie: Francis Lawrence
Met: Robert Pattinson, Reese Witherspoon en Christoph Waltz

Om met het goede nieuws te beginnen: Water for elephants ziet er prachtig uit. Camerawonder Rodrigo Prieto (Brokeback mountain) en setontwerper Jack Fisk (There will be blood) hebben alles uit de kast gehaald om een overtuigend beeld te schetsen van een ploeterend circus ten tijde van de Amerikaanse Depressie.

Jammer genoeg komt het drama in dit fraaie decor nauwelijks tot bloei. Dat is vooral de schuld van een scenario dat zo te zien geen enkel detail uit de succesvolle historische roman van Sara Gruen durfde te schrappen. De geschiedenis van de berooide diergeneeskundestudent Jacob die bij toeval terecht komt bij het circus, heeft te lijden onder overbodige uitweidingen en uitleggerige voice-overs.

De romance tussen Jacob en een knappe dierentemster komt moeizaam tot leven. Dat komt ook doordat de als vampier in Twilight bekend geworden Robert Pattinson de hoofdpersoon nogal passief neerzet, terwijl Reese Witherspoon als circusdiva Marlena erg afstandelijk blijft. De vonk slaat niet over.

Desondanks wekt hun affaire de toorn van Marlena's echtgenoot en circusdirecteur August, die door Christoph Waltz gespeeld wordt als een karikatuur op zijn Oscarwinnende rol in Inglourious basterds. We weten dat de Oostenrijker moeiteloos kan schakelen tussen charmant en psychopatisch. In dit geval legt hij het er wel heel dik bovenop, met name in de scènes waarin hij een koppige nieuwe olifant tot bloedens toe martelt om haar tot het doen van kunstjes te bewegen.

Achteloze wreedheid tegen dieren hoorde lang bij de circuscultuur en het is geschiedvervalsing om dat wangedrag louter toe te schrijven aan de verwrongen geest van een man die als despoot regeert over zijn reizend gezelschap. Als het na veel narigheid toch goed afloopt voor de dierenarts, de temster en de olifant voelt dat aan als de ontknoping van een klef en manipulatief melodrama.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden