Wat zou ik doen als ik een twintiger was?

PlusTheodor Holman

Dat de jeugd geen koophuis kan betalen, geen vaste baan krijgt en toren­hoge schulden heeft, geeft aan dat er iets mis is.

Het streven moet namelijk altijd zijn dat de volgende generatie het beter krijgt. Wanneer dat stopt, stopt er iets wezen­lijks: je laat ambitie sterven, je kweekt intelligente ontevre­denen, slimme kans­armen.

Wij – babyboomers – moesten ons ‘omhoog’ studeren. ­Diploma’s zorgden voor meer verdiensten, voor zekerheid, voor een prettiger leven. Maar omdat de jeugd geen werk kan vinden, hebben ze nu twee, drie masters gedaan maar ­tevergeefs.

Als ik nog tot de jeugd behoorde, zou ik dan wraak zoeken? Op wie? Op de babyboomers die lekker hun huis hebben verkocht en met de overwaarde nu in het warme Frankrijk of Spanje wonen? Wat wil je doen? Die babyboomer meer belasting laten betalen? Interesseert hem niets. Rijken vertrekken eerder uit Nederland als de belastingvoet te hoog wordt. Het zijn net multinationals, maar dan kleiner. Wil je aan de huizenprijzen een maximum zetten? Vraag maar eens wat er dan met de economie gebeurt, als het al mag.

Moet het kapitalisme anders? Kapitalisme – Karl Marx heeft dat woord bedacht – is geen isme. Het is alsof je de groei van alles wat leeft en bloeit ‘groei-isme’ gaat noemen. Alsof je aan groei een ideologie gaat koppelen.

Ook bij kapitalisme heb je opkomst, bloei en ondergang. Je kunt snoeien en wegknippen, je kunt (en je moet het) controleren, maar je kunt er verder weinig aan doen. Wat voor tuin willen we, een wilde of één met mooie dure bloemen? 

Daar komt bij dat het kapita­lisme meer voor onze beschaving heeft gedaan dan welke religie ook. Terwijl een experiment met het kapitalisme, het communisme, overweldigend veel dood en ellende heeft veroorzaakt.

Wat moet de slimme jeugd dan doen?

Ik weet het niet.

Is het heel erg om tot je dertigste bij je ouders te wonen? Zorg dat de deur goed op slot is als je wilt neuken, maar voor de rest zou ik er geen bezwaar tegen hebben gehad. (Mijn vrouw misschien wel, da’s waar.) Is het heel erg om pas een huis op je veertigste of vijftigste te kopen? Huizenprijzen fluctueren altijd. En die studieschulden… Ja, die moeten weg, dat is een politieke beslissing van een fluitje van een cent.

Wat zou ik doen als ik twintiger was?

Schrijven. Rijk worden met een meesterwerk.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? Mail dan naar t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden