Column

Wat zou een reden zijn om de vijand niet te benoemen?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman Beeld Wolff

Komt er oorlog? Gisteren werden de Duitsers geadviseerd om een noodpakket in huis te nemen.

Dat was voor het eerst sinds de Koude Oorlog.

Per persoon raadt men aan tien liter water op te slaan, eten voor tien dagen, genoeg batterijen en contant geld. Hoeveel wordt niet verteld.

Van zo'n advies word ik paranoïde: weten de Duitse hoge heren misschien iets wat ik niet weet? Wie is in hun ogen de vijand? Waarom vertellen ze dat niet?

Ik heb het kleinburgerlijke van de absurde Koude Oorlog nog meegemaakt.

Mijn ouders die in de kast onder de trap inderdaad conservenblikken vol nasi goreng van Suzy Wong bewaarden plus batterijen, koffie en thee (gezellig) en een zaklantaarn. ('Het zal wel donker zijn na zo'n atoomaanval'). We hebben met de hele familie ook in die kast gestaan voor als de bom viel, en toen kon de hond er niet meer bij!

Wie zou de vijand kunnen zijn? Door wie of wat wordt Duitsland momenteel bedreigd? Wanneer er werkelijk een grote bedreiging zou zijn, een grote vijand, dan zou Duitsland dat toch wel vertellen? Zeker toch aan de buren?

Dat roept dan wel de volgende vraag op: als er een vijand zou zijn die onze samenleving bedreigt, wat zou dan een reden kunnen zijn om die vijand niet te benoemen?

Het zou kunnen zijn dat men niet weet hoe die vijand bestreden zou moeten worden.

Dat zou bijvoorbeeld harde maatregelen vereisen en die durft men niet te nemen. Het zou ook kunnen zijn, dat men voor een groot deel zelf verantwoordelijk is voor het bedreigende element.

Bijvoorbeeld omdat men de vijand zelf heeft binnengehaald omdat men vermoedde dat zoiets wel zou kunnen. Het kan ook zijn dat er commerciële motieven een rol spelen. Men onderhandelt bijvoorbeeld met de vermoedelijke vijand en kan hem nu niet als vijand aanwijzen.

Het gekke is dat ik soms ook voel dat er binnenkort oorlog gaat komen.
Een oorlog die heel anders zal zijn dat de vorige, zoals de vorige ook weer heel anders was dan die daarvoor.

Wie ik denk dat de vijand is, durf ik niet te zeggen, met nadruk op durf.
Ik vraag me wel eens af wat er zou gebeuren als die vijand, die ik net als de Duitsers niet durf te benoemen, over het atoomwapen beschikt.

Helpt dan het noodpakket?

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden