Wat zijn de valkuilen en uitdagingen voor de Amsterdamse lijsttrekkers?

Vanmiddag is het eerste grote lijsttrekkersdebat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Wat zijn de uitdagingen en valkuilen voor de lijsttrekkers van de grootste partijen van de stad?

Het lijsttrekkersdebat is zondag om 16.30 uur in de Stadsschouwburg. Beeld anp
Het lijsttrekkersdebat is zondag om 16.30 uur in de Stadsschouwburg.Beeld anp

Rutger Groot Wassink (GroenLinks)

Uitdaging: Buiten GroenLinks kent bijna niemand Groot Wassink. Dat moet veranderen. Als het even kan dankzij een goed debat waarin hij toont dat zijn partij het verkiezingsdrama van 2012 te boven is.
Valkuil: Onervarenheid. Groot Wassink was nog geen dag lijsttrekker toen hij zei niet verder te willen samenwerken met coalitiepartner VVD. Dat was eerlijk, maar kwam hem wel op stevige kritiek te staan, ook uit zijn eigen partij.

Laurens Ivens (SP)

Uitdaging: In het stadhuis rekent niemand erop dat de SP in aanmerking komt voor een plek in het stadsbestuur. Ivens is een oppositieleider pur sang, maar kan hij ook laten zien dat met de SP constructief kan worden samengewerkt?
Valkuil: Zijn geestdrift: Ivens trekt zich onrecht in de stad persoonlijk aan en kan compleet uit de bocht vliegen in een debat. Een tikkie minder kan soms veel meer opleveren.

Pieter Hilhorst (PvdA)

Uitdaging: Hilhorst ligt onder vuur vanwege de blunder van 188 miljoen, en met de campagne wil het nog niet vlotten. Met een goed debat kan hij het tij doen keren en bewijzen dat hij meer is dan een columnist met goede contacten bij de PvdA.
Valkuil: Zijn enthousiasme en bevlogenheid kunnen maken dat hij het debat onderschat. Hilhorst praat snel en denkt snel, en vergeet daarbij soms zijn publiek. En debattrucjes kennen we nu wel.

Eric van der Burg (VVD)

Uitdaging: Van der Burg manoeuvreerde zijn VVD in 2010 handig het college binnen. Alles is erop gericht daarin te blijven. Daarvoor moet hij balanceren tussen het aanspreken van rechtse kiezers en het niet-schofferen van de linkse partners.
Valkuil: De VVD zal door alle andere partijen gebruikt worden als kop van jut. Terugmeppen is aan Van der Burg wel besteed, maar hij moet zijn emoties onder controle houden.

Jan Paternotte (D66)

Uitdaging: Paternotte moet uitleggen waarom D66 de grootste partij van de stad moet worden. Hij is een uitstekende debater, maar waar staat hij voor? Kan hij kiezers in vervoering brengen of blijft het bij winnen op punten in een debat?
Valkuil: Heeft Paternotte leergeld betaald voor de fouten van 2010, toen D66 zichzelf in de voet schoot door de PvdA frontaal aan te vallen? Durft hij de PvdA nog een keer aan te vallen?

Rutger Groot Wassink Beeld Het Parool
Rutger Groot WassinkBeeld Het Parool
Laurens Ivens Beeld Jan van Breda
Laurens IvensBeeld Jan van Breda
Pieter Hilhorst Beeld Rink Hof
Pieter HilhorstBeeld Rink Hof
Eric van den Burg Beeld Rink Hof
Eric van den BurgBeeld Rink Hof
Jan Paternotte Beeld Jean-Pierre Jans
Jan PaternotteBeeld Jean-Pierre Jans
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden