Wat zijn de populairste scholen van Amsterdam?

De populairste scholen van de stad zijn dit jaar het Caland Lyceum, het Spinoza, het Cartesius, het Sint Nicolaas, het Hyperion en het Amsterdams Lyceum.

Lorianne van Gelder
Fietsende scholieren voor het Amsterdams Lyceum, een van de populairste scholen van de stad. Beeld Rink Hof
Fietsende scholieren voor het Amsterdams Lyceum, een van de populairste scholen van de stad.Beeld Rink Hof

Dat blijkt uit de eerste analyse van de cijfers van de matching, het nieuwe schoolplaatsingssysteem voor achtstegroepers. Voor vmbo'ers waren het Caland en het Spinoza geliefd, voor Havo'ers het Cartesius, Spinoza en St. Nicolaas en voor vwo'ers het Hyperion Lyceum en het Amsterdams Lyceum. Het St. Nicolaas en het Spinoza hebben de meeste leerlingen moeten uitloten, respectievelijk 487 en 601 (alle niveaus bij elkaar opgeteld).

Verder moesten onder meer het Fons Vitae Lyceum, Het Ignatius Gymnasium, het Gerrit van der Veencollege, Hervormd Lyceum Zuid en het Montessori Lyceum Amsterdam veel leerlingen teleurstellen. Scholen die juist nog wel plek over hadden waren onder meer Damstede, De nieuwe havo, IJburg 2, Scholengemeenschap Reigersbos en Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB).

998 extra plaatsen
Opvallend is dat de meeste kinderen hetzelfde lijstje scholen opgaf. Daardoor kon het voorkomen dat zelfs met een lijst van 8 scholen een kind kon worden uitgeloot. Gemiddeld gaven leerlingen 5 scholen op. VWO-ers gaven zelfs meestal meer dan 6 scholen op. Eén leerling gaf zelfs 31 scholen op.

In het rapport wordt ook een analyse aangekondigd over ruilmogelijkheden, al mag dat nog steeds niet. Bijna alle scholen pasten vooraf overigens hun capaciteit aan, maar het mocht niet baten. Om alle leerlingen op de school van hun eerste voorkeur te plaatsen zouden er 998 extra plaatsen moeten worden gecreëerd.

Veel te doen
Over het nieuwe matchingssysteem, waarbij leerlingen meerdere voorkeuren voor scholen konden opgeven en er vervolgens via een algoritme werd geloot, is de afgelopen weken veel te doen geweest. 26 procent van de achtstegroepers kwam niet op een school van hun eerste voorkeur terecht.

Hoewel slechts 1 procent buiten hun top 5 viel, roerden ouders zich in de media en vochten zij het verbod op ruilen van plekken tot aan de rechter aan. Zonder succes. Scholenvereniging Osvo, die het systeem invoerde, blijft erbij dat dit nieuwe algoritme meer kinderen helpt dan voorheen. Vroeger werden jaarlijks vijfhonderd leerlingen uitgeloot, nu is er een kleinere groep van 75 kinderen die niet in de top vijf terechtkwam.

Vorige week bleek dat leerlingen die willekeurig waren geplaatst of ondanks een ernstige ziekte op een verkeerde school terecht waren gekomen, alsnog naar een andere school kunnen. Na de zomer wordt het nieuwe systeem officieel geëvalueerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden