Plus

Wat zijn de opties van Edith Schippers?

In de zoektocht naar een nieuw kabinet heeft elke partij zich de afgelopen dagen zorgvuldig ingegraven. Daardoor zit informateur Edith Schippers nog het hele weekend met de handen in het haar.

Na alle gesprekken die Edith Schippers heeft gevoerd, is de puzzel die kabinetsformatie heet er niet bepaald makkelijker op geworden Beeld anp
Na alle gesprekken die Edith Schippers heeft gevoerd, is de puzzel die kabinetsformatie heet er niet bepaald makkelijker op gewordenBeeld anp

Na alle gesprekken die Edith Schippers heeft gevoerd, is de puzzel die kabinetsformatie heet er niet bepaald makkelijker op geworden. Een impasse? "Dat kun je niet concluderen na anderhalve dag praten," wuift Schippers weg. "Ik blijf optimistisch. Het is áltijd goed gekomen."

De informateur neemt nu tijd voor 'reflectie', om partijen 'de ruimte te geven' om af te wijken van hun voorkeurscoalitie. Ze moeten, kortom, gaan bewegen. Maandag gaan de gesprekken verder, maakte ze vanochtend bekend. Wat zijn haar opties en wie werpt waarom blokkades op?

Alexander Pechtold

Het leek zo eenvoudig: als de poging met GroenLinks mislukt, worden Klaver en de zijnen moeiteloos vervangen door Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. De partij toonde zich in Balkenende IV al een betrouwbare regeringspartner, en verantwoordelijkheid nemen wil Segers wel.

Maar D66-leider Alexander Pechtold vindt dit 'onwenselijk': hij vindt de meerderheid - 76 zetels - te krap, vreest dat de partij een versoepeling van de euthanasiewet in de weg staat en vindt ook dat de 'flanken' - SP of PvdA - vertegenwoordigd moeten zijn.

Emile Roemer

Met de CDA, VVD, D66 en de SP is dezelfde ruime meerderheid te behalen als met GroenLinks: 85 zetels. Maar SP-leider Emile Roemer wil niet regeren met de VVD. Dat heeft hij de ­hele verkiezingscampagne al gezegd, en dat bleef ook zo na een opzichtige flirt van CDA-leider Sybrand Buma en Pechtold in het debat van woensdag.

"Het is nee, was nee en ga er maar van uit dat het ook nee blijft," zei hij gisteravond nadat hij bij Schippers op de koffie was geweest.

Lodewijk Asscher

De PvdA, nu coalitiepartij, heeft de kans dat nog een tijdje te blijven. Daar hebben de andere partijen stiekem wel oren naar: met de PvdA kun je afspraken maken, weet de VVD nog uit 2012.

Maar die samenwerking leverde de sociaaldemocraten de grootste verkiezingsnederlaag ooit op. Met de 9 zetels die partijleider Lode­wijk Asscher nu nog resten, past hem bescheiden­heid, klinkt het. Geen haar op zijn hoofd die denkt aan meteen weer in een kabinet stappen.

Sybrand Buma

In een centrumlinkse combinatie, zonder de VVD, zou Sybrand Buma premier worden. Roemer voelt daarvoor, maar het CDA hoonde het weg: "Die optie bestaat enkel in het hoofd van de heer Roemer." Voor Buma valt in een centrumlinkse coalitie met zes partijen, waarbij alleen de ChristenUnie nog enig comfort zou bieden, helemaal niets te winnen.

Met deze patstelling gaat Den Haag het weekend in - in de hoop dat maandag de petten iets anders staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden