Wat zei Dijsselbloem letterlijk? Financial Times publiceert transcript interview

De Britse zakenkrant Financial Times heeft vandaag een transcript op zijn site geplaatst van het spraakmakende interview met de Nederlandse minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem. Hiermee wil de krant verduidelijken wat Dijsselbloem precies heeft gezegd, nadat onduidelijkheid was ontstaan over het woord 'blauwdruk'.

Door Heleen van Lier
Jeroen Dijsselbloem. Beeld anp
Jeroen Dijsselbloem.Beeld anp

In het transcript valt te lezen dat Dijsselbloem het woord 'template', oftewel blauwdruk, of sjabloon, niet zelf gebruikt. Het woord duikt alleen op in de vraag van de journalisten. Wel zegt Dijsselbloem dat er een soort van 'wijziging in de aanpak is.'

Het interview dat een FT-journalist maandag tezamen met een verslaggever van Reuters af nam, heeft tot paniek bij beleggers geleid. In het artikel 'After Cyprus, eurozone faces tough bank regime' dat Reuters naar aanleiding van het interview plaatste, stond dat het reddingsprogramma voor Cyprus een 'blauwdruk' ('template' dus) is om bankproblemen elders op te lossen.

Kritiek
Er volgde veel kritiek op Dijsselbloem en de Eurogroep-voorzitter voelde zich na de publicatie van het interview genoodzaakt een verklaring af te leggen waarin hij stelt dat Cyprus een specifiek geval is. 'Er worden geen modellen of blauwdrukken gebruikt.' In Pauw & Witteman zegt Dijsselbloem het woord template niet eens te kennen.

'Om duidelijk te maken wat Dijsselbloem zei, hebben we besloten om een transcript van het gedeelte van het interview te maken over de manier waarop de eurozone in de toekomst zou kunnen omgaan met bankfaillissementen in het licht van de kwestie-Cyprus', schrijft FT vandaag. Het interview duurde ongeveer 45 minuten, het gedeelte over het reddingsplan voor banken duurde ongeveer 10 minuten.

In het transcript valt woord voor woord te lezen wat de journalisten vroegen en wat Dijsselbloem antwoordde. Een vraag van de journalisten luidde: 'In hoeverre is het besluit een blauwdruk voor de afwikkeling van banken de toekomst?' Hierop antwoordt Dijsselbloem: 'Wat we moeten proberen te doen, en wat we gedaan hebben afgelopen nacht, is wat ik noem 'het terugdringen van de risico's'. Als een risico opduikt in het bankwezen, of een economie, heb je in tijden van crisis echt heel weinig keus. Als er een risico bij een bank is, zou onze eerste vraag moeten zijn: wat gaat de bank er zelf aan doen? Als de bank het niet kan oplossen, dan praten we met de aandeelhouders en obligatiehouders en als dat nodig is met de niet-verzekerde spaarders.'

Dit model, de 'Bail-in', betekent dat bij een herstructurering van een noodlijdende bank de investeerders en aandeelhouders eerst opdraaien voor de kosten. Daarna wordt gekeken naar banktegoeden die niet verzekerd zijn en boven de depositogarantienorm van 100.000 euro liggen. Dit is volgens Dijsselbloem een 'sort of shift in approach', oftewel een wijziging in de aanpak.

Het interview met FT en Reuters vond vlak na het interview dat Volkskrant-correspondent Marc Peeperkorn met Dijsselbloem had. Tegen hem zei Dijsselbloem nagenoeg hetzelfde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden