Column

Wat ze ook zeggen, ik wil rood vlees eten

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn nieuwe column uit Het Parool.

Beeld Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)

Ik ben dus een typische roodvleeseter! Een carnivoor uit roeping. Nu heb je als je rood vlees of bewerkt vlees eet een verhoogde kans op darmkanker. Zegt de gezaghebbende WHO. De boodschap is dus: eet minder vlees.

Nu denk ik vaak na over eten en drinken. Het zijn zaken die mijn leven verrijken. Sterker: ze maken het zinloze leven enigszins zinvol. Alcohol en biefstuk zijn namelijk soms onweerstaanbaar, net als mooie vrouwen, mooie boeken en mooie vulpennen.

Nu is het zo dat ik nooit hond of kat zal eten, maar ik zou er niet tegen opzien om mensen te verorberen. Maar dit terzijde.

Waar het mij om gaat is een oude morele kwestie. Ik wil graag rood vlees eten, maar daardoor jaag ik dus de zorgkosten omhoog als ik darmkanker krijg. Krijg ik geen kanker, dan jaag ik ook de zorgkosten omhoog omdat ik dan ouder word en iedereen weet dat de zorgkosten stijgen in de laatste levensjaren. Wat is nu wijsheid?

Ik denk: eten en drinken in de mate waarin ik dat nu doe. Nu zeggen sommigen: als je ziek wordt, kanker krijgt, dan gaat de kwaliteit van je leven ernstig achteruit. Je voelt je constant beroerd, denkt voortdurend aan de dood, je leeft in angst, et cetera et cetera. Dat is geen prettig vooruitzicht. Dat is waar, maar lost minder of geen vlees eten dat probleem op? Ik rook niet, maar loop toch bij de cardioloog. Ik drink minder dan vroeger, maar heb toch vaker migraine.

Ik bedoel, ik kan gezond leven, maar opeens kan toch het lot toeslaan. Ik kan nuchter zijn, maar een automobilist kan dronken achter het stuur zitten en mij aanrijden. Of plotseling krijgt een jihadist het op zijn heupen en die vraagt niet voordat hij mij wil onthoofden: 'Heb je wel gezond gegeten de afgelopen jaren?'

Ik geef geld aan het kankerfonds en aan de hartstichting. Niet omdat ik goed wil doen, maar omdat ik geneesmiddelen wil! Ik wil pillen. En dan roken, vreten, neuken. Mijn angst is dat de Wereld­gezondheidsorganisatie eigenlijk niet wil dat er medicijnen ontwikkeld worden, omdat je van medicijnen ook weer ziek kunt worden. Maar ik wil dan dat tegen die ziekte ook weer een pil wordt uitgevonden. Het liefst wil ik dat rood vlees zo'n pil overbodig maakt.

Wilt u reageren? Dat kan. Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden