Column

'Wat wilt u nou eigenlijk? Meer of minder koeien?'

Theodor HolmanBeeld Wolff

Het is ook moeilijk.

Zo worstelen redacties van de praatprogramma's op de publieke omroep met hun nieuwe opdracht: hoe moeten ze onderwerpen aansnijden die meer passen bij hoe de echte mensen denken?

Ik kom wel eens bij praat­programma's en hoorde twee actuele voorbeelden, die aangeven hoe lastig het verslaan van nieuws tegenwoordig is.

Het eerste betrof spinazie. De groente van Popeye - een boze witte man. Een bundeling van actiegroepen bestaande uit het Antifascisme Front, de Internationale Socialistische Arbeiders Beweging, de Stichting Dierenleed, de Anti Zwarte Pietbeweging en de politieke partij Denk hield een demonstratie bij de Groenteveiling Westland om te betogen tegen spinazie.

Zij meenden dat het woord spinazie te veel associaties oproept met de Tweede Wereldoorlog en krenkend én ­kwetsend is voor de derde generatie oorlogsslachtoffers en vooral voor de bewegingen die zich voor deze mensen inzetten. Bovendien zou de groente Geert Wilders in de kaart spelen, omdat iedereen denkt dat je er sterker van wordt.

Zij willen dat Albert Heijn stopt met de verkoop van spinazie en dat media de groente voortaan aanduiden als spi. "Wanneer de media spinazie blijven schrijven in plaats van spi, zijn zij verantwoordelijk voor de grote verdeeldheid die ons land momenteel teistert," stond er in een folder die werd verspreid. Besloten werd om dit itempje niet uit te zenden.

Maar wat dan wel?

Het grootste binnenlands nieuws was dat de melkvee-sector eindelijk had besloten de overproductie terug te dringen. Sinds de quota zijn losgelaten door de Europese Unie houden de boeren veel meer koeien, die leveren veel meer melk en dat zet de prijzen onder druk. Veel boeren dreigen failliet te gaan.

De sector moest krimpen, maar individuele boeren gaven geen krimp. Niemand wilde de eerste zijn die in eigen vlees zou snijden.

Tot op een bijeenkomst in Emmer-Compascuum vorige week boerenleider Teun de Vries zijn achterban om kreeg. Hij stelde de verzamelde agrariërs vanaf het podium die ene vraag die maakte dat ze in actie komen. "Wat wilt u nou eigenlijk?" vroeg hij de boeren. "Meer of minder koeien?"

U kunt wel raden wat de zaal vervolgens scandeerde. Dat lever­de mooie beelden op.

Maar zowel Nieuwsuur, het NOS Journaal, De Wereld Draait Door als Pauw besloten ook dit niet uit te zenden. Ze kozen voor een spoorweg­ongeluk in India.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden