Wat wilde 'Pjotr' met die Porsche?

Het leidde tot nogal wat beroering in het criminele milieu: de beruchte Amsterdamse crimineel Peter 'Pjotr' R. die met een Top 600-lid een snelle Porsche wilde stelen.

Maarten van Dun
Een moordaanslag op Peter R. eind 2015 in Diemen mislukte Beeld ANP
Een moordaanslag op Peter R. eind 2015 in Diemen mislukteBeeld ANP

Peter 'Pjotr' R. (47) kijkt toch niet snel meer ergens van op, maar ook hij wist dat het niet in de haak was toen hij om vier uur 's nachts een opengebroken Porsche uit een garage moest duwen. "Ja, ik wist wel dat het niet klopte. Ik kom niet uit een ei natuurlijk," zei hij woensdag bij de politierechter.

R. is al decennia een prominent figuur in de Amsterdamse onder­wereld, die voor zware criminelen allerlei (gewelds)klussen regelt. Hij was in 2015 doelwit van een moordcommando, dat hem in Diemen met automatische wapens onder vuur nam.

Met tegenwoordigheid van geest had hij zijn auto het gras op gestuurd, een sloot in, waar hij zich verstopte. Ondanks zes kogels in zijn lijf overleefde hij de aanslag.

De schutters én de man die de aanslag organiseerde, Naoufal F., kregen lange celstraffen.

Woensdag stond R. bij de Alkmaarse politierechter terecht voor de poging tot diefstal van een Porsche in Zaandam, in februari van dit jaar. Dat ging mis, waarna R. was aangehouden.

In het criminele milieu leidde dat direct tot heel wilde speculaties: was R. misschien een vluchtauto aan het stelen, die hij wilde gebruiken voor een zwaar misdrijf zoals een liquidatie? Vragen, vragen.

'Beetje ouwehoeren'
Daarover werd tijdens de routineuze zitting met geen woord gerept. Peter R. bekende zijn rol bij die poging, al stelde hij met een onbekend gebleven vriend te zijn meegegaan. "Stom natuurlijk, maar ik heb hem geholpen."

Tegelijkertijd hield R. Younes A. uit de wind, die gelijktijdig met hem was opgepakt. Top 600-lid A. is eerder veroordeeld voor het schieten op het huis van de later vermoorde misdaadblogger Martin Kok.

R. over de rol van Younes A.: "Ik kwam Younes die nacht op straat tegen en toen vroeg ik of ie mee wilde rijden. Gewoon voor de gezelligheid, een beetje ouwehoeren. Hij wist niets van die auto."

Ja, dat klopte, bevestigde A. Ook voor hem was de zitting gesneden koek: zitten, niet te veel zeggen en advocaat Patrick van der Meij het woord laten doen. Het hielp: A. werd vrij­gesproken.

Peter R. kreeg wél vier maanden cel. De politierechter: "U heeft een eigenaardig strafblad, veel strafbare feiten zijn van jaren geleden. Deze waarschuwing moet echt genoeg zijn om weer tien jaar weg te blijven."

Lees ook: Zo gingen de daders te werk bij de mislukte aanslag op 'Pjotr'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden