Column

Wat wil Frau Merkel nou met Engeland?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor HolmanBeeld Wolff

Er was dus een Brutus aan het Borishof, als ik de Engelse pers mag geloven.

Meteen werd er, ook hier, geroepen dat Boris zelf een verrader was, een slappeling, iemand met alleen maar mooie praatjes, maar zonder oplossingen. Iemand die straf verdient.

Straf. Dat woord viel vaak na de Brexit. Engeland moet gestraft worden! Als we Rusland straffen, dan straffen we de Russische regering. Als we Noord-Korea straffen, dan straffen we de Noord-Koreaanse regering.

Maar als we Engeland gaan straffen, straffen we de Engelse bevolking. En waarom? Omdat ze een democratische beslissing namen.

Omdat men het volk een stem heeft gegeven en men daarnaar luistert. Wat zei Frau Merkel ook al weer: Engeland mag niet aan cherry picking doen, mag niet de krenten uit de pap halen.

Pardon? Iedereen pikt altijd de krenten uit de pap. Je hebt pap en krenten, en om die krenten gaat het juist! Kunnen we van Frau Merkel anders een lijst krijgen van wat de krenten niet zijn?

Volgens mij bestaat er niet zo'n lijst. En wat wil Frau Merkel nou? Wil ze geen handel drijven met de vijfde economie van de wereld? Je hebt Amerika, China, Japan, Duitsland zelf en dan Engeland...

Ik ben benieuwd hoe de Duitse ondernemers het vinden wanneer zij niet makkelijk toegang krijgen op de Engelse markt. Neem van mij aan, iedereen gaat krenten verzamelen en gestraft wordt er uiteindelijk niet. Bestraffende woorden uiten is diplomatiek taalgebruik om de steeds krachtiger wordende Europees democratische sentimenten te dempen.

Boris Johnson heeft er verstandig aan gedaan om nu af te zien van het premierschap. In een verdeelde partij zou hij premier zijn geworden van een verdeeld land - dat hij verraden is, zal hem ongetwijfeld herinnerd hebben aan Churchill, wiens biografie hij heeft geschreven.

Onder leiding van Churchill werden de Duitsers verslagen en toen de oorlog was afgelopen, werd hij niet herkozen. "That's democracy!" zei Churchill. Later werd hij alsnog weer premier. De meerderheid van de Engelsen heeft gestemd voor hun vrijheid. Hoe kan dat slecht zijn?

Laat mij u zeggen: iedereen heeft voordeel van deze Brexit. Inderdaad heb ik wat huilende lieden gezien. Ik zag er drie. Maar hoeveel zag u er? Vooruit vier! Vier van de 17.410.742 Brexitstemmers. Als de EU Engeland straft, weet ik welk eiland het volgende belastingparadijs wordt.

t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden