Background

Wat weten we van de Israëlische aanval op Syrië? En hoe gevaarlijk is het?

Israëlische oorlogsvliegtuigen zijn dinsdag en woensdag door het Libanese luchtruim gevlogen en hebben uiteindelijk in Syrië een onderzoekscentrum in Damascus gebombardeerd. Tenminste, dat is wat Syrië en de Libanese beweging Hezbollah zeggen; Israël houdt de kaken stijf op elkaar. Welke feiten zijn er nu echt bekend? En welke gevolgen kunnen deze actie hebben?

Sacha Kester
In Haifa wordt een luchtafweersysteem opgesteld. Beeld getty
In Haifa wordt een luchtafweersysteem opgesteld.Beeld getty

Woensdag berichtten de persbureaus dat Israël een konvooi had aangevallen waarin een lading wapens voor Hezbollah werd vervoerd. Eerst de locatie van de aanval nog onduidelijk, later bevestigden verschillende bronnen dat een doelwit in Syrië, vijftien kilometer van de Libanese grens, was geraakt.

Het Syrische leger zegt dat er een onderzoekscentrum is gebombardeerd en ontkent het bestaan van een wapenkonvooi, maar volgens veiligheidsexperts zou juist zo'n transport de Israëlische actie verklaren. Hezbollah is een bondgenoot van het Syrische regime en een vijand van Israël en verschillende experts melden dat Tel Aviv er alles aan wilde doen om te voorkomen dat een wapenkonvooi deze organisatie zou bereiken.

Analiste Laura Rozen van Al Monitor schrijft hierover: 'Syrië bezit geavanceerde luchtafweerraketten, waaronder de SA-17 van Russische makelij en volgens Tel Aviv zou de 'balans' tussen Israël en Hezbollah fundamenteel veranderen als deze organisatie over dergelijke wapens kan beschikken. De mogelijkheid om met Israëlische toestellen over Libanees grondgebied te vliegen om Hezbollah af te schrikken, zou hiermee verstoord worden, zegt een Israëlische veiligheidsexpert.'

Chemische wapens
Israël heeft eerder al publiekelijk gewaarschuwd dat het militaire actie zou ondernemen om te voorkomen dat Syrische chemische wapens in handen zouden komen van Hezbollah of 'mondiale jihadisten' die in Syrië vechten. De Israëlische geheime dienst zou de regio constant met satellieten in de gaten houden om eventuele wapenkonvooien tijdig op te merken, schrijft The Guardian.

Een fors deel van het wapenarsenaal van Hezbollah zou zijn opgeslagen in Syrië en volgens Amnon Sofrin, voormalig hoofd van de Israëlische geheime dienst, de Mossad, zou Hezbollahleider Hassan Nasrallah dit 'allemaal weg willen hebben van Syrische bodem en onderbrengen in Libanon'.

'Zodra deze wapens Hezbollah bereiken, worden ze ondergronds bewaard. Ze dan nog vinden, is als zoeken naar een naald in een hooiberg', schreef Alex Fishman deze week in de Israëlische krant Yedioth Ahranoth. 'Als er chemische wapens naar Libanon worden gebracht, zal Israël niet twijfelen - en aanvallen.'

De Israëlische president Benjamin Netanyahu zou eerder deze week uitgebreid advies hebben ingewonnen over zijn mogelijkheden als een wapenkonvooi op gang komt. Ieder teken dat de Syrische president Bashar al-Assad zijn greep op chemische wapens zou verliezen, zou voor Israël een reden zijn om luchtaanvallen uit te voeren, schrijft Der Spiegel.

Bekende vijand
Ook al wordt er al decennia niet meer gevochten: technisch gezien is Israël nog steeds in oorlog met het regime van Assad. Mocht dit regime vallen, zou Tel Aviv dus feitelijk een vijand verliezen. Maar dat is wel een vijand die ze kennen. Als Syrië in handen komt van jihadisten, zou dat tot nieuwe vijandelijkheden kunnen leiden, zo wordt gevreesd.

Een woonwijk in de Syrische stad Homs. Beeld REUTERS
Een woonwijk in de Syrische stad Homs.Beeld REUTERS

De Israëlische aanval op Syrisch grondgebied is dus zeker niet bedoeld om de rebellen te steunen: de enige reden dat Tel Aviv actie onderneemt, is om de eigen veiligheid te beschermen. Er is echter nóg een speler, en dat is Iran: de belangrijkste vijand van Israël, maar ook de regionale macht die zowel Assad als Hezbollah beschermt.

Hezbollah is voor Iran een belangrijkste speler in de strijd tegen Israël: deze machtige beweging is gebaseerd in Libanon en kan de joodse staat dus van dichtbij aanvallen. De Israëlische aanval op de slagkracht van Hezbollah, en dan ook nog op Syrisch grondgebied, kan een reactie van Iran uitlokken, schrijft MSNBC in een analyse. Daarmee zou het nachtmerriescenario dat al lange tijd wordt gevreesd, dat de oorlog in Syrië de hele regio meetrekt in een conflict, realiteit kunnen worden.

Israël lijkt in elk geval bereid tot het uiterste te gaan om zichzelf te beschermen. Majoor-generaal Amir Eshel, hoofd van de Israëlische luchtmacht, zei dinsdag op een conferentie dat zijn land betrokken is bij 'een oorlog tussen oorlogen' en dat 'deze campagne 24/7, 365 dagen per jaar voortduurt'. 'We nemen actie om de directe dreigingen het hoofd te kunnen bieden en betere voorwaarden te creeëren om oorlogen te kunnen winnen, zodra ze zich voordoen.'

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden