Wat werd direct openbaar - of niet?

AMSTERDAM - Voor de tweede keer binnen een paar dagen vond in Slotervaart een dodelijk incident plaats. Weer werd de machinerie om de boel bij elkaar te houden in werking gezet, zelfs toen nog niet bekend wie de dader was.Burgemeester Job Cohen, stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch en korpschef Bernard Welten komen vrij kort na de steek- en schietpartij naar het politiebureau aan het August Allebéplein. Marcouch heeft de man, die op zijn buik ligt, gezien. Daaruit is op te maken dat het geen blanke man is en geen Surinamer. Maar het kan een Irakees, een Egyptenaar, een Turk zijn, zegt zijn woordvoerder Joke Padmos.

Buiten verzamelen zich journalisten en buurtbewoners. De informatiestroom droogt echter op na de eerste berichten. Het bureau wordt ontruimd, waarna agenten van het regiokorps Utrecht het onderzoek verrichten. Er komen hekken tegen het pottenkijken.

Al snel doen allerlei verhalen de ronde. Het is een Engelssprekende man, nee, een Surinamer met relatieproblemen. Of toch een blanke Nederlander misschien?

De bestuurders denken dat de identiteit van de dader vrij snel bekend zal zijn. Als dat om een uur of drie nog niet zo is, besluiten ze te melden wat ze dan zeker weten.

Er lekt uit dat de dader overleden is. In een korte verklaring geeft Welten meer duidelijkheid over de toedracht. Motieven of achtergrond blijven onduidelijk. De bestuurders kiezen ervoor niet te melden dat het om een getinte man gaat. Dat vinden ze te vaag en zo'n mededeling zal eerder onrust dan opheldering geven.

Een groep buurtvaders en welzijnswerkers wordt naar het stadsdeelkantoor gehaald, voor zover ze al niet zelf zijn gekomen. Maar ze worden niet ingeschakeld 'omdat we dachten dat het vast een Marokkaan is', zegt Padmos.

Het dodelijke incident op het politiebureau komt pal na de steekpartij op het Technisch College. Net hebben de bestuurders het idee dat dit goed is afgehandeld of er komt een nieuwe bedreiging overheen. Eén van de vragen is dan ook of de gebeurtenissen op de school iets met dat incident op het politiebureau te maken heeft. Maar vooral verhoogt de onzekerheid de spanning in de wijk.

Ook de imam is er bij. Praktische argumenten pleiten voor een rol voor de moskee. Sommige moskeebezoekers beheersen geen of onvoldoende Nederlands en kunnen niet op een andere manier makkelijk op de hoogte gebracht worden.

De buurtvaders krijgen de persverklaring en een toelichting van Marcouch. Daarmee kunnen ze de wijk in. Bij de hekken rond het bureau komen mensen samen.

Voor de identificatie wordt gehoopt op een hit in de enorme database van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) van vingerafdrukken. Maar dat lukt niet. Volgens Bert van Leuven van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is dat niet zo verwonderlijk. Niet iedere vingerafdruk levert direct een identificatie op. Het kan zijn dat een afdruk niet veel bijzondere kenmerken heeft. Vergelijken moet dan handmatig.

Pas laat op de avond wordt Bilal B. geïdentificeerd, aan de hand van een foto. De justitiële systemen en de AIVD-dossiers worden doorgelicht.

Om negen uur maandagochtend komt 'de driehoek' - burgemeester, korpschef en hoofdofficier van justitie - bijeen. Een discussie breekt los tussen het Openbaar Ministerie en Cohen. Vanwege het onderzoek wil justitie zo min mogelijk naar buiten brengen, Cohen vindt het beter zo veel mogelijk bekend te maken. En als de pers lucht krijgt van een weggelaten deel van het verhaal, kan dat een enorme rol krijgen.

Ook over de etnische achtergrond wordt niet onduidelijk gedaan. Bilal is 'een Amsterdammer van Marokkaanse afkomst'. Belangrijk onderdeel in het verhaal is de gedwongen opname van vijf maanden wegens psychiatrische klachten. Een paar dagen eerder heeft hij zichzelf gemeld bij de Valeriuskliniek. 'Een triest maar overzichtelijk verhaal,' oordeelt een van de persvoorlichters.

Die ochtend worden de ouders van B. op de hoogte gebracht, in aanwezigheid van de imam.

's Avonds krijgen ze bezoek van Marcouch, die ook een bijeenkomst belegt met religieuze leiders, buurtvaders en -moeders, welzijnswerkers. Op het stadsdeelkantoor opent een kantoortje waar bewoners bij een kopje koffie of thee hun verhaal kunnen doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden