Wat was Mehmet D. van plan met dat zware wapentuig?

Beyhan Demirci (60) werd met een kalasjnikov doodgeschoten op haar balkon in Osdorp. De dader had waarschijnlijk schoonzoon Mehmet D. willen liquideren. Die bewapende zich en werd gepakt. Het is niet zijn eerste wapenzaak.

Beeld Amaury Miller

Verbazend is het niet, dat Mehmet D. (1968) op 6 februari gewapend werd gepakt in Haarlem. Goed drie weken daarvoor was zijn schoonmoeder Beyhan Demirci met een salvo uit een kalasjnikov vermoord op haar balkon aan de Pieter van de Werfstraat in Osdorp. De recherche kwam snel tot de aanname dat de dader niet haar, maar hém had willen liquideren.

D. zocht wapens, hoorden rechercheurs in afgeluisterde telefoontjes. Om de verantwoordelijke(n) voor de moord op zijn schoonmoeder te wreken, vermoedt de recherche. Om zich te beschermen, stelt D. Het is hoe dan ook opmerkelijk wapentuig dat bij Mehmet D. en twee medeverdachten is gevonden.

Vijf handgranaten
Toen een arrestatieteam hem in Haarlem klemreed, lag bij D. een pistoolmitrailleur met verlengd magazijn in de auto (voor de kenner: een Beretta 93R). Zijn vriend met wie hij in de auto zat, Ünal G., had een doorgeladen pistool op zak. Op het adres waar Mehmet D. zat ondergedoken, ook in Haarlem, lag een halfautomatisch geweer (een GSG model 5). Bij Ünal G. werd nog een kalasjnikov gevonden.

Bij medeverdachte Tacettin S. (die D. nauwelijks zegt te kennen) bleken na een inval door een arrestatieteam vijf handgranaten, drie dubbelloops hagelgeweren en een volautomatisch aanvalsgeweer te liggen.

Geen conflict
Dat de politie denkt met het onderscheppen van de wapens een moord te hebben voorkomen, noemt raadsman Jeroen van Weers van Mehmet D. onzin. 'Hij wilde zichzelf kunnen verdedigen omdat hij vreesde alsnog te worden geliquideerd - al heeft hij geen idee uit welke hoek die dreiging komt. Hij zegt geen conflict te hebben,' zegt Van Weers. 'Nu justitie het beeld schept dat hij zelf een liquidatie wilde plegen, denken de mensen die zijn schoonmoeder hebben vermoord misschien dat hij wél weet wie zij zijn en dat hij ze wil doodschieten. Dat is voor hem levensgevaarlijk.'

Met de handgranaten en zware wapens van zijn 'vage kennis' heeft D. niets van doen, zegt de raadsman. D. werd eerder voor wapenbezit gepakt. In het voorjaar van 2012 werd hij veroordeeld tot vijf maanden cel voor het bezit van een revolver en munitie in een woning in Kudelstaart waar hij toentertijd verbleef. Zijn zoon verklaarde nog dat het wapen van hem was, maar volgens de rechtbank was D. verantwoordelijk.

Knokploeg
Hij verbleef daar in Kudelstaart met een interessant gezelschap. Amsterdammer Mohamed A. verbleef ook in het huis. Die vluchtte toen de politie een inval deed, maar werd alsnog gepakt. 'Mo' A. werd in 2006 veroordeeld tot negen jaar cel als lid van een incassobureau annex knokploeg die zich door criminelen had laten inhuren om rivalen te bedreigen, te mishandelen of af te persen.

De groep werd geleid door 'Boban' S., die elf jaar kreeg. Verschillende betrokkenen zijn bekenden in de Amsterdamse onderwereld. De groep zou in 2004 drugshandelaar Paul Hartman hebben vastgehouden in een hotel in Vinkeveen en hem uiteindelijk hebben uitgeleverd aan Engelsen die van drugs waren bestolen. Een dag later werd Hartman dood en verbrand gevonden in Spaarnwoude. Met 'Mo' A. had Mehmet D. weinig te maken, zegt zijn advocaat nu.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden