Graphic

Wat verdiende de grootste hennepkweker van het land?

Justitie wil 4,7 miljoen van Frank G. (46) uit Almere. De grootste, gepakte hennepkweker van het land zou dat verdiend hebben met zijn wietbedrijf, rekende justitie uit. Frank G. zelf komt uit op vijf ton.

Voor het gehele sommetje van justitie: zie graphic onder dit artikelBeeld Graphic justitie

Hoofdverdachte Frank G. (46) uit Almere vindt de berekeningen van het OM uiteraard zwaar overdreven, maar beschikt natuurlijk niet over nauwkeurige administratie van zijn grootschalige wietoperatie, die op 4 maart 2009 met politie-invallen in Uithoorn, Heerhugowaard, Almere en Groningen werd beëindigd.

Er werden 24 arrestaties verricht (knippers, tuinlieden, losse krachten), waaronder ook de 'onderdirecteur' van deze criminele organisatie, voormalig TCA-directeur Dick Grijpink, die later tot 2,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld zou worden. Zijn vroegere financiële man was meegegaan de misdaad in, hij was op papier de huurder van de bedrijfspanden waar gekweekt werd.

Colorado
De strafzaak kreeg bij justitie de codenaam 'Colorado', naar de Amerikaanse staat die, tot enig genoegen van advocaat Hugo Ter Brake, de teelt van hennep onlangs heeft gelegaliseerd. De advocaat heeft een behoorlijke kluif aan Frank, die zelf door het hof veroordeeld werd tot vijftig maanden cel, maar daarvan in cassatie is gegaan. De ontnemingsvordering, die door de rechtbank werd toegekend - de hoogste ooit in een hennepzaak - gaat in hoger beroep door naar het gerechtshof.

Ter Brake wil niet spreken van een proefproces, maar, zegt hij, het is een methodenstrijd; niemand in Nederland weet precies wat de kosten en baten zijn van een grootschalige henneponderneming, anders dan de directeuren zelf. De procespartijen hebben stad en land afgezocht naar experts die de boekhouding van justitie en de sommetjes van de verdachte zouden kunnen beoordelen: 'Die zijn er niet.'

Frank heeft zijn eigen berekeningen gemaakt en aan de rechtbank voorgelegd. Waar het OM meent dat hij 4,7 miljoen verdiend heeft, komt hijzelf uit op vijf ton.

Handmatige knip
De verdediging concentreert zich op de gedachte dat op grootschalige teelt van hennep niet de kosten-batenanalyse van kleine kwekertjes kan worden losgelaten, omdat de kosten vele malen hoger zijn. De ventilatie van de ruimte is vele malen gecompliceerder, evenals de belichting. Plus dat de min of meer geautomatiseerde verwerking aanzienlijke productverliezen oplevert. Door het gebruik van 'cannacutters' worden de planten stuk geslagen en gaat er veel meer verloren dan bij een zorgvuldige handmatige knip.

'Het is een prachtig kijkje in de keuken', zegt Ter Brake, 'dit is echt een unieke zaak.' Hij is als advocaat gespecialiseerd in henneptelers en ontnemingsvorderingen, maar heeft nooit eerder zo'n grote zaak gehad.

Frank G. is op vrije voeten zolang de Hoge Raad geen uitspraak heeft gedaan over de opgelegde straf van vijftig maanden. Met de mega-ontneming gaan Ter Brake en Frank G. door naar het gerechtshof, waar de advocaat hoopt dat Franks eigen berekeningen meer weerklank vinden.

'Het bijzondere is: de verdachte is de enige expert in deze zaak. In Nederland weet niemand iets van de ins en outs van grootschalige hennepteelt, behalve de mensen die het doen. Dan zeg ik: we moeten ervan uitgaan dat cliënt het het beste weet.'


Lees meer in Het Parool: 'Hennepteelt, miljoenenbusiness?'

Beeld Graphic justitie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden