Lijstje

Wat verandert er per 1 januari 2017 in Amsterdam?

Met het ontkurken van de champagne veranderde tijdens oud en nieuw niet alleen het jaar, maar ook een hoop andere dingen. Een lijstje.

Jasper Piersma en Bien Borren
Per 1 januari 2017 zijn oude dieselbestelauto's niet meer welkom in de stad. Beeld anp
Per 1 januari 2017 zijn oude dieselbestelauto's niet meer welkom in de stad.Beeld anp

Vieze motoren worden geweerd

Slecht nieuws voor de eigenaren van oude dieselbestelauto's en bootliefhebbers met een tweetaktmotor. Per 1 januari 2017 zijn die niet meer welkom in de stad.

Wie met een bestelauto van voor 2000 alsnog de milieuzone binnenrijdt (met uitzondering van Noord), riskeert een boete van negentig euro. Maar om de Amsterdammer aan de veranderingen te laten wennen, krijgen overtreders tot 1 mei 2017 geen boete, maar slechts een waarschuwende brief.

Amsterdam hoopt met het verbod op een verbeterde luchtkwaliteit en een verbetering van de gezondheid van Amsterdammers. De stad maakt ook op andere terreinen werk van het weren van vervuilende voertuigen. Vanaf 2018 mogen alleen nog scooters met een viertaktmotor die na 2008 en scooters met een tweetaktmotor die na 2011 gemaakt zijn de bebouwde kom in. Maar dat geldt dan weer niet in het weekend.

Boetes illegaal vakantieverhuur fors omhoog

Wie zijn woning illegaal verhuurt aan toeristen, kan vanaf 1 januari een fiks hogere boete tegemoet zien. In 2016 lag de maximale boete nog op 13.500 euro, maar die gaat omhoog naar 20.500 euro.

De boetes zijn vooral gericht op mensen die panden opkopen in de stad om vervolgens om te bouwen tot woningen die alleen maar bestemd zijn voor vakantieverhuur. De gemeente denkt hen met de hogere boetes 'beter te kunnen raken'.

In de loop van het jaar zal ook Airbnb helpen in de strijd tegen illegale vakantieverhuur, door verhuurders te verwijderen die langer dan de toegestane zestig dagen per jaar hun woning aanbieden.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Aftrekposten toeristenbelasting verdwijnen

Voorheen konden hotels nog bemiddelingskosten en het aanbieden van ontbijt aftrekken bij de belasting, maar daar komt nu een einde aan. De gemeente schrapt per 1 januari deze belastingposten. En dat levert naar verwachting aardig wat op: 4 miljoen per jaar. In 2018 gaat de toeristenbelasting in het centrum daarnaast omhoog.

Bijna hele binnenstad wordt dealeroverlastgebied

Niet direct per 1 januari, maar vanaf de vijfde geldt bijna het hele centrum van Amsterdam als dealeroverlastgebied. Eerder gold dit alleen voor de Wallen, maar nu zijn ook onder andere de uitgaansgebieden rond het Leidse- en Rembrandtplein aangemerkt. Dealers die betrapt worden in dit gebied, kunnen een toegangsverbod van drie tot zes maanden krijgen.

De uitbreiding van het dealeroverlastgebied betekent trouwens ook dat automatisch het messenverbod daar gaat gelden. In deze gebieden is het dus straks verboden om messen bij je te dragen, tenzij ze zo ingepakt zitten dat ze niet direct als steekwapen gebruikt kunnen worden.

Einde aan acht coffeeshops

Met het nieuwe jaar komt het einde aan acht coffeeshops. Die moeten de deuren sluiten omdat ze te dicht in de buurt van scholen liggen. Burgemeester Van der Laan houdt zich daarbij aan het afgesproken afstandscriterium van 250 meter. Het beleid betekent ook het einde van Mellow Yellow, de oudste coffeeshop van de stad.

De oudste coffeeshop van de stad, Mellow Yellow, sluit gedwongen de deuren. Beeld Rink Hof
De oudste coffeeshop van de stad, Mellow Yellow, sluit gedwongen de deuren.Beeld Rink Hof

Nu écht een hotelstop

Plannen om een hotel te beginnen in Amsterdam? Dat zit er niet meer in. Vanaf 1 januari geldt definitief een hotelstop in het grootste gedeelte van de stad. Nieuwe aanvragen voor logement in voornamelijk de binnenstad worden niet meer behandeld. In de andere gebieden geldt een 'nee, tenzij'-beleid: alleen heel bijzondere projecten maken nog kans.

Meer/minder rioolheffing

Goed nieuws voor de 'gewone' Amsterdammer: de rioolheffing gaat met gemiddeld 22,50 euro omlaag. Ook het tarief voor drinkwater komt vier procent lager uit.

Maar zoals altijd kan maar één de winnaar zijn. Grootgebruikers, zoals horecazaken en autowasstraten, gaan juist fors meer betalen. De zeven grootste verbruikers van de stad betalen straks 90.000 euro, in plaats van de oude 150 euro.

Scanauto's op zoek naar gestolen auto's

Scanauto's van de gemeente gaan helpen in de opsporing van gestolen auto's. Amsterdam start hiervoor vanaf 1 januari een proef met de politie en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Eerder controleerden de camerawagens alleen of er wel parkeergeld betaald is, maar nu kijken ze ook of auto's op basis van hun kenteken zich niet op de weg zouden mogen bevinden.

Scanauto's van de gemeente gaan helpen in de opsporing van gestolen auto's. Beeld Floris Lok
Scanauto's van de gemeente gaan helpen in de opsporing van gestolen auto's.Beeld Floris Lok

Geen woongroep meer zonder vergunning

Er komen nieuwe regels voor het delen van een woning. Er is voortaan altijd een vergunning nodig wanneer een huis bewoond wordt door mensen die bijvoorbeeld geen familie zijn. Dat betekent dat het niet langer mogelijk is om een woongroep te vormen, iets wat voorheen zonder vergunning kon. De gemeente wil hiermee de regels duidelijk maken voor huurders en verhuurders en overlast voor omwonenden voorkomen.

Geen leges meer voor zonnepanelen

Voor wie zonnepanelen op zijn of haar dak wil leggen gelden vanaf nu soepelere regels. Wethouder Choho (Duurzaamheid) wil hiermee Amsterdammers stimuleren om zonne-energie op te gaan wekken.

Zo worden de leges - soms duizenden euro's - geschrapt die betaald moesten worden voor panelen op een dak van een monument of pand met beschermd stadsgezicht. Ook geldt de regel dat maximaal 30 procent van een dak belegd mag worden met zonnepanelen niet meer.

De leges op zonnepanelen worden afgeschaft. Beeld Mats van Soolingen
De leges op zonnepanelen worden afgeschaft.Beeld Mats van Soolingen

Heineken Music Hall is niet meer

Je pakt niet langer een concertje in de Heineken Music Hall, maar in Afas Live. Dit is de nieuwe naam van de concerthal in Zuidoost die vanaf het begin van het jaar ingaat. Even wennen dus, maar gelukkig komt het bier dat geschonken wordt nog wel van de bekende brouwer.

Minder hard op de Amsterdamse grachten

Om de doorvaart te verbeteren en de geluidsoverlast en luchtvervuiling te verminderen, mag vanaf nu minder hard gevaren worden op de Amsterdamse grachten. De maximumsnelheid van zes in plaats van zevenenhalf kilometer per uur geldt op alle binnenwateren, met uitzondering van Kostverlorenvaartroute en Amstelroute.

Zijn we iets vergeten? Tip het ons op nieuwsdienst@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden