Wat valt er allemaal te beleven in de stad in oktober?

De zomer is ten einde en het cultureel seizoen is weer losgebarsten. Wat valt er allemaal te beleven in de stad in oktober? Wij haalden wat krenten uit de pap.

In het park hangen kan ook nog in oktober Beeld anp
In het park hangen kan ook nog in oktoberBeeld anp

Feestjes en festivals

Het barst van de leuke feestjes in de oktobermaand. Zo viert Radion zijn 2-jarig bestaan tijdens het weekend van 7, 8 en 9 oktober met een gratis feestje. Dan is het 19 t/m 23 oktober tijd voor het Amsterdam Dance Event. In de week erna is het griezelen gblazen tijdens Halloween, hoewel de parade niet doorgaat dit jaar, barst het van de leuke feestjes in de stad. Ook is er in het laatste weekend van de maand een festivalletje in het Vliegenbos, met optredens van bandjes, BBQ en biertjes.

Film

Naast de hordes films die iedere week in premiere gaan, zijn er ook leuke filmfestivals in de stad. Uiteraard mag het nieuwe festival Paff (Parool Film Fest) niet in het lijstje ontbreken. Het festival vindt plaats van 5 t/m 9 oktober in De Filmhallen. Op het festival zijn buitenlandse en Nederlandse films te zien die hun Nederlandse première beleven, een van deze films is de film Tonio (+). Van 7 t/m 9 oktober kunnen filmliefhebbers zich onderdompelen in de Japanse filmwereld bij Kriterion. Het Camera Japan Festival staat dit jaar in het teken van humor. Tijdens de herfstvakantie zijn in de Westergasfabriek weer tientallen kinderfilms te zien bij het Cinekid festival. En tijdens de laatste week van oktober zie je in Eye heel veel animatiefilms bij het Klik Amsterdam Animation Festival.

In de herfstvakantie struikel je over de kinderfilms in de Westergasfabriek Beeld anp
In de herfstvakantie struikel je over de kinderfilms in de WestergasfabriekBeeld anp

Kunst

Op 1 oktober begint de expositie over Marilyn Monroe in de Nieuwe Kerk met privéobjecten, documenten en foto's en filmfragmenten. Dan is er vanaf 14 oktober in het Stadsarchief een fototentoonstelling over Amsterdam rond het jaar 1900 te zien, een tijd van grote ontwikkelingen in de stad. Voor de mensen die zelf ook een stukje kunst in huis willen hebben, is er de Affordable Art Fair in de Kromhouthal van 27 t/m 30 oktober. Daar koop je al kunst vanaf 100 euro.

Muziek

Op 6, 7 en 8 oktober wordt voor het eerst in vijftig jaar weer Shaffy Chantant georganiseerd. Een avond rond muziek, kleinkunst en theater die vroeger plaatsvond onder leiding van Ramses Shaffy voor jong talent. Datzelfde weekend, op 8 oktober, staat ook de Melkweg in het teken van multi-disciplinaire optredens tijdens het jaarlijkse Helemaal Melkweg, met overdag optredens voor de kleintjes. Eind oktober staat Paradsio weer op z'n grondvesten te schudden tijdens London Calling. Op 28 en 29 oktober treden er allerlei nieuwe bandjes op in de poptempel.

Theater

De voorstelling De vader, zoon en het heilige feest gaat over de reis die Sadettin Kirmiziyüz maakte met zijn vader naar Mekka, een familiegebruik. De reis lag ten grondslag aan zijn solovoorstelling over vaders en zonen die hij in Frascati van 25 t/m 28 oktober speelt. Op 29 oktober staat de Jan Evertsenstraat bol van de theatervoorstellingen: tijdens Festival Jan Eef vinden in winkels en restaurants allerlei voorstellingen plaats.

Tijdens Festival Jan Eef valt er van alles te beleven in de straat Beeld Parool
Tijdens Festival Jan Eef valt er van alles te beleven in de straatBeeld Parool

Mix

Bij het Storytellingfestival van 29 okotber t/m 6 november kun je terecht voor nationale en internationale verhalen en workshops storytelling. Ook op 29 oktober staan er veel deuren open in 24H Noord, dan kunnen bezoekers een etmaal lang het stadsdeel nog beter leren kennen. En dan ben je nog niet klaar dat weekend. In de Beurs van Berlage vindt het Pint Bokbierfestival plaats, waar je vijftig soorten bokbier kan proeven. Dan ga je nog es lekker de herfst in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden