Wat te doen met al die lachgaspatronen?

Het gebruik van lachgas is populair onder jongeren. Zo populair, dat iedere ochtend portieken, parken en parkeerplaatsen bezaaid liggen met lege patronen. Om Ma Flodder te citeren: "Leuk, zo'n feestje, maar het geeft altijd zo'n troep."

Roelf Jan Duin
null Beeld anp
Beeld anp

'Lachen geblazen' was de passende naam van een thema-avond over lachgas in New Metropolis, de dependance van Pakhuis de Zwijger aan de Sloterplas. Die locatie was niet toevallig gekozen: de overlast van lachgas in Nieuw-West is groot.

Dat komt onder meer omdat het middel, anders dan alcohol en wiet, door Turkse en Marokkaanse jongeren, niet als drug wordt gezien. Onder deze groepen wordt er dan ook naar hartenlust aan ballonnen gelurkt.

Over de risico's van lachgas is nog lang niet alles bekend. Je kunt er, zeker bij overmatig gebruik, duizelig en misselijk van worden en knallende koppijn van krijgen, maar over de effecten op lange termijn ontbreekt bewijs.

Irritatie
Wat wel vaststaat is dat rondslingerende lege patronen, eigenlijk bedoeld zijn voor slagroomspuiten, een bron van irritatie zijn. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld om de patronen na gebruik op straat te gooien. Slecht voor het milieu, voor het straatbeeld en voor de veiligheid van weggebruikers.

Vorig jaar kondigde toenmalige stadsdeelvoorzitter in Nieuw-West Achmed Baâdoud maatregelen aan om de verkoop aan banden te leggen. Concreet werd dat niet: lachgas valt sinds 2016 niet meer onder de Geneesmiddelen maar onder de Warenwet en kan dus vrij worden verkocht bij winkels als Blokker en Makro.

Voorlichting
En dus werd in New Metropolis ook gezocht naar onconventionele oplossingen. Kunnen die patronen niet bedrukt worden met een oproep om ze niet zomaar weg te gooien?

Is statiegeld een optie? Of een inzamelpunt op Plein '40-'45, zodat hangjongeren in ruil voor een kleine beloning hun patronen terugbrengen? Of, nog gekker, kunnen we er de kerstboom op de Dam mee versieren?

En zou het geen goed idee zijn om dat lachgas gewoon te verbieden? De enige aanwezige politica, een gebiedscommissielid van GroenLinks, voelde daar weinig voor. "Ik ben principieel tegen het verbieden van drugs. Laten we het zoeken in goede voorlichting, via scholen en ouders."

En wellicht ook via de krant. Dus bij deze een vriendelijk doch dringend beroep aan alle lachgasgebruikers: geniet, gebruik met mate en ruim je eigen troep op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden