Plus

Wat stemmen de studenten?

De Amsterdamse universiteiten en hogeschool zijn links en progressief. Wat stemmen de studenten? Zes van hen spreken zich uit.

Emre Demirkiran (24): 'Leefbaarheid in de stad vind ik belangrijk.' Beeld Dingena Mol
Emre Demirkiran (24): 'Leefbaarheid in de stad vind ik belangrijk.'Beeld Dingena Mol

Emre Demirkiran (24), economie

"Leefbaarheid in de stad vind ik belangrijk. De grote hordes toeristen die hier alleen komen voor de coffeeshops zie ik graag verdwijnen."

"Van mij mag er ook veel meer gebouwd worden door de gemeente voor de lagere en middenklasse. Ik heb het idee dat het gemeentebeleid de woningmarkt op slot zet in plaats van dat de markt het niet aankan."

"Dat zoveel Turkse jongeren op Denk stemmen, komt volgens mij doordat ze zich vertegenwoordigd voelen in de problemen die ze in hun werk, studie en privéleven ondervinden."

"Volkspartijen kunnen hier geen adequaat antwoord op bieden, maar Denk is de partij die meteen aanspreekt. Ze buiten de identiteit heel mooi uit."

'Huis vinden is te lastig'

Pawan Bisbash (21), science, business and innovation

"Om te bepalen op welke partij ik stem, maak ik quizjes online. Dan kijk ik per onderdeel waar een partij aandacht aan geeft. Ik vind het vooral belangrijk dat er meer woningen komen voor studenten."

"Ik hoef zelf het huis nog niet uit, maar al mijn vrienden zijn op zoek naar woonruimte. Zonder succes."

"Het is te moeilijk om aan een huis te komen in Amsterdam. Ik wil dat mijn omgeving ook gaat stemmen, je hebt nu eenmaal stemrecht."

"Met de landelijke verkiezingen heb ik op de VVD gestemd, maar nu heb ik de keuze nog niet gemaakt."

Pawan Bisbash (21) Beeld Dingena Mol
Pawan Bisbash (21)Beeld Dingena Mol

'Kieswijzer nog doen'

Hans van Haastrecht (24), rechten

"Lokale politiek vind ik minder belangrijk dan landelijke politiek. Het gaat om minder belangrijke zaken wat mij betreft."

"Ik ga wel stemmen de 21ste, al ben ik nog zwevende tussen D66 en de VVD. Een beetje vreemd misschien, het zijn toch twee uiteenlopende partijen."

"Bij het maken van een keuze ga ik sowieso letten op de aandacht voor onderwijs en op het feit of de partij mij vertegenwoordigt."

"Na het maken van een kieswijzer hoop ik eruit te zijn."

Hans van Haastrecht (24) Beeld Dingena Mol
Hans van Haastrecht (24)Beeld Dingena Mol

'De PvdA blijf ik trouw'

Siman Abdi (27), Europese studies

"Sinds 2012 ben ik lid van de PvdA. In dat jaar verhuisde ik naar Amsterdam en ik vond het belangrijk me te verdiepen in de stad en in de politiek."

"Ik denk dat veel PvdA'ers toen het gevoel hadden dat ze de ongelijkheid in de stad konden bestrijden door lid te zijn."

"Ik blijf de partij altijd trouw, al zou het misschien slimmer zijn om op GroenLinks te stemmen zodat zij kans hebben om de grootste partij te worden."

"De PvdA heeft wat mij betreft goed oppositie gevoerd en verdient mijn stem. Caesar Bast en Jeroen van Berkel zijn de twee kandidaten waar ik tussen twijfel. Caesar komt op voor verjonging in de politiek, dat vind ik toch ook een belangrijk thema."

Siman Abdi (27) Beeld Dingena Mol
Siman Abdi (27)Beeld Dingena Mol

'Ik twijfl over D66'

Savan van de Put (25), rechten

"Met de landelijke verkiezingen heb ik op D66 gestemd, maar nu twijfel ik daarover vanwege hun woningbeleid."

"Tijdens de campagne heb ik bepaalde grafiekjes op sociale media gezien die niet waar bleken te zijn en waarin ze andere partijen eigenlijk zwartmaken."

"Hierdoor weet ik niet of de andere standpunten waar D66 voor staat wel kloppen."

"Een belangrijk punt vind ik dat er betaalbare woningen voor de middenklasse komen in Amsterdam. Nu ik bijna afgestudeerd ben en een baan ga zoeken, merk ik dat het moeilijk is."

Savan van de Put (25) Beeld Dingena Mol
Savan van de Put (25)Beeld Dingena Mol

'Ik ga voor een vrouw'

Audrey Hendrix (19), rechten

"De PvdA krijgt mijn stem met de gemeenteraadsverkiezingen. Ik ben vrij links en het partijprogramma sluit bij mij aan."

"Met de landelijke verkiezingen heb ik op dezelfde partij gestemd. Aandacht voor minderheden staat bij mij hoog in het vaandel. Ik kom uit een goed milieu, maar ik denk graag aan de minderbedeelden in de samenleving."

"Waar mijn omgeving op stemt maakt me niet zo veel uit, maar ik vind het wel belangrijk dat iedereen überhaupt gaat stemmen."

"Wie van de lijst mijn voorkeur krijgt weet ik nog niet, maar ik vind het altijd leuk om voor een vrouw te gaan."

Lees ook: Links doet het goed bij de Amsterdamse student

Audrey Hendrix (19) Beeld Dingena Mol
Audrey Hendrix (19)Beeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden