Overzicht

Wat stemden de randgemeenten van Amsterdam?

In Amsterdam is GroenLinks de grootste partij geworden, maar waarvoor kozen de gemeenten rond de hoofdstad? Een rondje uitslagen.

null Beeld anp
Beeld anp

Amstelveen

VVD is opnieuw de grootste geworden in Amstelveen, en krijgt er zelfs een zetel bij. De nummer twee, D66, verliest er eentje, net als SP en CDA. De lokale partij Actief voor Amstelveen pakt uit het niets twee zetels.

51,5 procent van de Amstelveners stemde in het referendum tegen de wiv.

null Beeld -
Beeld -

Waterland

In de gemeente Waterland vierde bijna elke partij woensdagavond feest. De SP deed dit keer niet mee door een crisis binnen de partij. De twee zetels van de socialisten gaan naar Waterland Natuurlijk! en de PvdA. Alle andere partijen behouden hun zetels in de raad. De meeste kiezers stemden daarnaast 'voor' bij het referendum.

null Beeld -
Beeld -

Ouder-Amstel

Waren vier jaar geleden CDA en D66 nog de grootste partijen in Ouder-Amstel, bij deze verkiezingen maken ze een pas op de plaats voor Ouder-Amstel Anders en de VVD. Zij stijgen allebei van twee naar drie, ten koste van CDA en D66. Ook PvdA levert een zetel in. Het wiv-referendum kreeg verder een duidelijk 'nee': 52,2 procent stemde tegen.

null Beeld -
Beeld -

Diemen

Was in 2014 de PvdA nog de grootste in Diemen, nu pakt overduidelijk GroenLinks de leiding. De partij krijgt er maar liefst drie zetels bij, en stijgt naar vijf. D66 pakt met een zetel winst de tweede plek, VVD en PvdA volgen daarna.

Waarschijnlijk vanwege het hoge aantal studenten in de gemeente, wordt de wiv in Diemen ruimschoots afgeschoten. 60 procent stemde tegen bij het referendum.

null Beeld -
Beeld -

Landsmeer

Nieuwkomer Lokaal Landsmeer heeft goede zaken gedaan. De partij scoort drie zetels, en deelt daarmee de eerste plek met VVD en D66. Ook GroenLinks deed voor het eerst mee en krijgt meteen 13,7 procent van de stemmen. Dat levert de partij twee zetels op. En het referendum? Dat leverde een nipte overwinning voor het nee-kamp op.

null Beeld -
Beeld -

Oostzaan

In Oostzaan beleefde D66 een 'slechte' avond. De partij leverde een zetel in en eindigt nu met nog maar één lid in de raad. VVD, met vijf zetels opnieuw de grootste, gaat er eentje omhoog, net als GroenLinks. De partij Gemeentebelangen, nu nog met een zetel vertegenwoordigd in de raad, deed dit keer niet mee. Het wiv-referendum scoort verder een kleine 'nee'.

null Beeld -
Beeld -

Zaandam

Drie nieuwkomers in de gemeenteraad van Zaanstad. PVV, Denk en de Partij voor de Dieren behalen respectievelijk drie, twee en een zetel(s). Coalitiepartij VVD heeft met afstand de verkiezingen gewonnen met zes zetels (was vijf). Zaanstad stemde daarnaast in meerderheid tegen de wiv.

null Beeld -
Beeld -

Aalsmeer

Opluchting in de raad van Aalsmeer: de omstreden partij Het Aalsmeers Collectief -lijsttrekker Bram Heijstek werd vorig jaar veroordeeld voor stalking en identiteitsfraude - keert niet terug in de gemeenteraad. Een andere lokale partij, Absoluut Aalsmeer, deed wel goede zaken: de nieuwkomer scoort uit het niets vier zetels.

PACT, een samenwerking van D66, GroenLinks en PvdA, werd bij deze verkiezingen voor het eerst opgesplitst. Bij elkaar scoorden de partijen vijf zetels, los zijn dat er vier.

null Beeld -
Beeld -

Uithoorn

Feest bij lokale partij Gemeentebelangen in Uithoorn, dat zo'n procent meer weet te halen dan de vorige grootste partij, VVD. Beiden partijen eindigen op vijf zetels. Ook de partij DUS!, een samenwerking tussen D66 en GroenLinks, krijgt er een zetel bij. CDA en PvdA verliezen allebei, en het referendum scoort een 'tegen'.

null Beeld -
Beeld -

Weesp komt later, fusiereferendum wel bekend

De definitieve uitslag van de gemeente Weesp komt later, maar uit de voorlopige prognose blijkt dat de zetelverdeling daar nagenoeg onveranderd blijft. Het CDA stijgt van twee naar drie zetels, en lokale partij Weesp bij Gooise Meren verliest haar zetel.

De uitkomst van het raadgevend referendum over de fusie is wel bekend: 57,4 procent van de kiezers geeft de voorkeur aan een fusie met Amsterdam. Gooise Meren kreeg de voorkeur van 42,6 procent van de Weespers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden