Wat staat Halsema de komende maand te wachten?

De gemeenteraad heeft Femke Halsema voorgedragen als burgemeester van Amsterdam. Maar hoe gaat het nu verder? En wanneer kunnen we haar zien met de ambtsketting om?

Femke Halsema. Beeld Krijn van Noordwijk
Femke Halsema.Beeld Krijn van Noordwijk

Wanneer wordt Halsema benoemd?

Naar verwachting zal het kabinet volgende week vrijdag een besluit nemen over de voordracht van Halsema, waarna de koning haar ­benoemt. De tussenliggende tijd wordt gebruikt voor de 'naslag' van veiligheidsdienst AIVD en de Belastingdienst, een gebruikelijk en diepgaand onderzoek naar de achtergrond van een kandidaat.

Als daar verder geen bezwaren uit naar voren komen, staat Halsema niets in de weg om in de raadsvergadering van 18 en 19 juli beëdigd en geïnstalleerd te worden als burgemeester.

Wat wordt haar eerste taak?

Dat is meteen een flinke: de Noord/Zuidlijn openen. Zaterdag 21 juli vindt er een groot feest plaats omdat de veelbesproken metrolijn 22 juli eindelijk gaat rijden. Het is de vuurdoop van Halsema, waarvan wordt verwacht dat ze daar een presentatie zal geven. En dat allemaal direct op televisie, want de NOS heeft een live-uitzending die dag.

Hier opent Femke Halsema straks de Noord/Zuidlijn. Beeld Dingena Mol
Hier opent Femke Halsema straks de Noord/Zuidlijn.Beeld Dingena Mol

Gaat ze nu in de ambtswoning wonen?

Dat is niet verplicht, viel te lezen in de profielschets die van de nieuwe burgemeester werd gemaakt, maar 'het zou bijzonder op prijs worden gesteld'.

Toch staat het haar vrij om ook gewoon in Oost te blijven, waar ze nu woont. Dat is wel wat ongebruikelijk: sinds 1927, toen de ambtswoning op de Herengracht in gebruik werd genomen, gebeurde het slechts sporadisch. Gijsbert van Hall (burgemeester van 1957 tot 1967) gebruikte het huis bijvoorbeeld alleen om mensen te ontvangen.

De ambtswoning op de Herengracht. Beeld anp
De ambtswoning op de Herengracht.Beeld anp

Ook Eberhard van der Laan wilde eerst gewoon met zijn familie in het Oostelijk Havengebied bljiven wonen. "Het appartement van de burgemeester is niet zo geschikt voor kinderen. Ik ken het want ik kwam er bij Job (Cohen, red.) over de vloer. Het is wat klein. En de eigenlijke ambtswoning, daar kun je met kleine kinderen beter wegblijven want daar staan allemaal heel kostbare vazen en dergelijke."

Uiteindelijk verhuisde hij toch naar Herengracht 502. Want, zo zei hij, "dit is de eervolste functie in de wereld en dan zorg je niet voor gedoe."

Wonen in de ambtswoning is trouwens niet gratis. De burgemeester betaalt een wettelijk vastgesteld bedrag voor de woning, een percentage van zijn of haar bruto-inkomen.

Wat gaat ze eigenlijk doen als burgemeester?

Dit zijn in het kort de taken van een burgemeester:

- Zorgen voor de openbare orde en veiligheid. Hieronder vallen onder meer de liquidatiegolf, bedreigingen, terreurdreiging, handhaving en de brandweer.
- Daarnaast is ze verantwoordelijk voor regelgeving en juridische zaken, denk aan rechtszaken over Zwarte Piet of demonstraties en nieuwe regels.
- Communiceren met de stad.
- Lid zijn van 'de driehoek' met het Openbaar Ministerie en politie.
- Het voorzitten van de veiligheidsregio in geval van grote rampen.
- 'Hoeden' van Amsterdammers. Mensen in nood kunnen in het uiterste geval een beroep op haar doen.

Er is in ieder geval genoeg te doen: op het gebied van openbare orde en veiligheid vragen tal van dossiers om haar aandacht.

Lees ook: Femke Halsema heeft nu al een valse start als burgemeester en Profiel: Je zou Halsema een geboren politica kunnen noemen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden