Wat smullen we vanavond?

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de boekpresentatie van Smulpapen.

Smulpapen Samuel Levie en Jet van Nieuwkerk, en culinair journalist en Smulpaapvader Onno Kleyn. Beeld Schuim
Smulpapen Samuel Levie en Jet van Nieuwkerk, en culinair journalist en Smulpaapvader Onno Kleyn.Beeld Schuim

Pal voor de deur ligt een joekel van een Berner sennenhond. Daar kun je gewoon overheen stappen. "De actieradius van zo'n beest is het optillen van een wenkbrauw," zegt zijn baasje, Harold Hamersma.

In de kookboekwinkel Mevrouw Hamersma is de boekpresentatie van Smulpapen, een bloemlezing van de laatste acht jaar. Je kunt het ook een reünie noemen.

Een voor een druppelen ze binnen: Samuel Levie, Tom Kellerhuis, een paar generaties Kleyn. Lana hapt inderdaad naar geen enkele broekspijp, ze kijkt ternauwernood op. Schitterend beest.

We beginnen met witte wijn en pulled pork. We beginnen prima.
Rondom de tafel met wijn is het al snel mudje. Ik kan geen subgroepjes ontdekken. Het is niet dat de vleeseters en de saladekoninginnen het bij elkaar zoeken. Trouwens, sinds zelfs worstenkeizer Levie groentegerechten beschrijft, is de genderneutraliteit compleet.

In een hoekje komt mevrouw Hamersma zowat tegen me aan staan. Ze begint ter hoogte van mijn borst te praten, verstaan doe ik het ook niet. Dan schrikt ze op: "Ik dacht dat je Harold was."

Qua lengte snap ik dat nog wel ongeveer, alleen komt er toch echt een stuk minder geluid uit mij. Mevrouw gaat naar de echte meneer.

In het voorwoord noemt hoofd­redacteur Ronald Ockhuysen de drie grote vragen in het leven: waar komen we vandaan, waar gaan we naartoe, en wat eten we vanavond.

Zelf komt hij uit een nest van andijviestamppot. "En daarna vanillevla, gewoon op hetzelfde bord, met de jus nog langs de rand."

Smulpapen om me heen: "Jaha! Smullen!" Dat waren wel de wat oudere Smulpapen.

Vader Kleyn dirigeert iedereen naar buiten voor een groepsfoto. Die wil ik altijd wel mee op pad. Ik kijk door mijn cameraatje, zet een stapje achteruit en wordt bijna geschampt door twee bakfietsen - nu eenmaal het risico van outdoor De Pijp.
Wij weer naar binnen.

Jet van Nieuwkerk en ik grijpen tegelijk een fles witte wijn uit een emmer. De mijne halfvol, in die van haar nog een slokje. Van Nieuwkerk: "Hè, net de verkeerde fles."

Ik wil nog beginnen over jarenlange ervaring, maar dat wordt zo snel mansplaining, heb ik me laten vertellen. In plaats daarvan geef ik haar na gebruik de wijnfles aan.
Van Nieuwkerk kijkt naar het slokje in haar glas. "Nee, dank je, dit is eigenlijk wel genoeg."

Dan heb ik mijn best gedaan.

Daarna volgt nog een vrolijk gezelschapsspel. Auteurs die elkaars handtekening willen in elkaars boek. Sommige jongleren met drie boeken en zetten een krabbel in de bovenste.

Memory, kwartetten en een heel klein beetje Twister, maar dan voor Smulpapen.

Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Wat boekpresentatie Smulpapen
Waar Mevrouw Hamersma, Gerard Doustraat
Wie Ronald Ockhuysen, Harold Hamersma, Karin Richter, Samuel Levie,
Jet van Nieuwkerk, Tom Kellerhuis, Eva Posthuma de Boer
Wanneer donderdag 15 november, 15.00 tot 17.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans is een afvallige smulpaap

Paroolhoofdredacteur Ronald Ockhuysen en Ambo An­thosredacteur Ageeth Heising: 'Dit boek is als een stoofpotje. Het heeft langzaam een diepere smaak gekregen.' Beeld Schuim
Paroolhoofdredacteur Ronald Ockhuysen en Ambo An­thosredacteur Ageeth Heising: 'Dit boek is als een stoofpotje. Het heeft langzaam een diepere smaak gekregen.'Beeld Schuim
Harold Hamersma en Karin Richter, ofwel meneer en mevrouw Hamersma, met waakhond Lana. Richter: 'We zijn goed doorgestyled. En niet afgesproken vanmorgen!' Beeld Schuim
Harold Hamersma en Karin Richter, ofwel meneer en mevrouw Hamersma, met waakhond Lana. Richter: 'We zijn goed doorgestyled. En niet afgesproken vanmorgen!'Beeld Schuim
De oesters achtervolgen Smulpaap Liesbeth Maliepaard en Maureen de Jong (The very Thai Thai) tot ­buiten. Beeld Schuim
De oesters achtervolgen Smulpaap Liesbeth Maliepaard en Maureen de Jong (The very Thai Thai) tot ­buiten.Beeld Schuim
Oud-smulpapen Tom Kellerhuis en Eva Posthuma de Boer. Kellerhuis: 'Een sauvignon blanc zoals het hoort.' Beeld Schuim
Oud-smulpapen Tom Kellerhuis en Eva Posthuma de Boer. Kellerhuis: 'Een sauvignon blanc zoals het hoort.'Beeld Schuim
De hele bubs, gespaard door Lana. Beeld Schuim
De hele bubs, gespaard door Lana.Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden