Plus

Wat moet je met al die informatie van gezondheidstrackers?

Van dieet en beweging tot slaapcyclus: je kunt jezelf van top tot teen laten analyseren door je smartphone. Maar wat moeten we met al die informatie?

Esther Villerius
Van beweging tot dieet tot slaapcyclus: via je smartphone kun je jezelf van top tot teen laten analyseren Beeld Lotte Bronsgeest
Van beweging tot dieet tot slaapcyclus: via je smartphone kun je jezelf van top tot teen laten analyserenBeeld Lotte Bronsgeest

We kennen allemaal die vriendin die altijd weer haar hardlooprondje op Facebook plaatst, inclusief het aantal minuten per kilometer. Of die vriend die na elke maaltijd de telefoon uit zijn broekzak trekt om de zojuist genuttigde maaltijd in te tikken - tot op de gram precies.

Misschien heeft iemand uit je omgeving weleens geprobeerd om te meten of hij of zij wel diep genoeg slaapt.

Van beweging tot dieet tot slaapcyclus: via je smartphone kun je jezelf van top tot teen laten analyseren. Myfitness­pal, Sleepbot, Mijn Eetmeter en Runkeeper zijn zomaar een paar voorbeelden van de talloze gezondheidsapps die er zijn. Los van de privacydiscussie over het doorverkopen van de data, kunnen we de vraag stellen: wat moeten wij met al deze gegevens?

Zingeving
"Het is een vorm van zingeving," zegt Hans Schnitzler (48), filosoof en auteur van Het digitale proletariaat. "We leven in een postideologisch tijdperk. Elke ideologie is achterhaald." De leegte die dat achterlaat, wordt onder andere opgevuld door de enorme aandacht die we hebben voor onze gezondheid, aldus Schnitzler. "Terwijl we gezonder zijn dan ooit."

"Gezondheidsapps suggereren dat we onszelf door deze data beter begrijpen. Het problematische is echter dat we niet samenvallen met de gegevens die we via die apps genereren.

Je kunt signaleren dat je overgewicht hebt of te weinig beweegt, maar de vraag waarom je er een bepaalde levensstijl op nahoudt, stelt je smartphone niet, terwijl er veel meer is dan alleen de kille cijfertjes. Je bent onderdeel van een samenleving. Dat verlies je allemaal als je te eenzijdig met data bezig bent."

Doktersadvies
En er staat meer op het spel, aldus Schnitzler. "Je verliest op termijn ook een zekere speelsheid en de vrijheid om ondoelmatig te leven." Met andere woorden: we wandelen niet meer omdat we het leuk vinden, maar omdat we die dag de tienduizend stappen nog moeten halen. "En dan moet je nog maar aannemen dat het criterium van tienduizend stappen per dag de juiste is."

Het is niet alleen maar kommer en kwel, aldus huisarts Bart Timmers (56). "Het gebeurt vaak dat ik een patiënt op mijn spreekuur krijg die met behulp van die apps enorm is afgevallen." Soms geeft Timmers zelfs een paar apps als doktersadvies mee. "Bijvoorbeeld Versterk Je Enkel, voor mensen met een verstuikte enkel, of Slaap Lekker, voor mensen met slaapproblemen."

Bang dat patiënten zich compleet verliezen in data die om gezondheidsredenen niet relevant zijn, is Timmers niet. "Er is een kleine groep mensen die zich er te druk over kan maken, maar als je er goed mee omgaat, geeft veel meten juist meer inzicht." En dat is weer goed voor het algehele dossier van een patiënt.

'Gezondheidsapps zijn geen onderdeel van mijn identiteit. Gezond zijn is dat wel' Beeld Lotte Bronsgeest
'Gezondheidsapps zijn geen onderdeel van mijn identiteit. Gezond zijn is dat wel'Beeld Lotte Bronsgeest

Verslaafd
Bij ondernemer Dennis Hardes (37) begon zijn gebruik van gezondheidsapps met een onschuldige stappenteller. "Als ik net niet aan de tienduizend stappen zat, ging ik nog een rondje lopen."

Hij ontdekte al snel dat zijn telefoon niet alle stappen registreerde. Daarom kocht hij een Fitbit, die hij altijd om zijn pols draagt. "Het meet ook mijn slaap, maar daar doe ik niet zo veel mee, behalve dat ik wel soms even op mijn Fitbit kijk om te zien hoe goed ik geslapen heb. Elke ochtend eigenlijk. Waarom ik dat doe?" Hardes heeft er geen antwoord op. "Dat is wel een beetje gek, hè?"

Jessica Piotrowski (33), hoogleraar communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, heeft vanavond krachttraining, cardiotraining én yoga - en ze logt het allemaal in haar smartphone. "Ik zou er waarschijnlijk verslaafd aan zijn geraakt als mijn trainer niet af en toe zou ingrijpen."

Dertig kilo afgevallen
Piotrowski kijkt zo'n tien keer per dag naar programma's als Fitbit en Runkeeper. Haar voeding, hartslag en trainingen worden allemaal digitaal bijgehouden. Onder andere deze apps hebben ervoor gezorgd dat ze in twee jaar dertig kilo is afgevallen. "Soms sla ik er een beetje in door. Het is voor mij nu de truc om de balans te vinden."

Dat blijkt namelijk lastig te zijn, als je minstens drie keer per dag Myfitnesspal erop naslaat. Piotrowski probeert het alleen bij praktisch gebruik te houden, zodat de data voor haar geen obsessie worden. "Gezondheidsapps zijn geen onderdeel van mijn identiteit. Gezond zijn is dat wel."

En dat is dan ook de truc, aldus Schnitzler. "We kunnen gezondheidsapps prima blijven gebruiken, zolang het ons verder helpt en je je niet in de cijfers verliest."

Een berucht voorbeeld is Chris Anderson, voormalig hoofdredacteur van het tijdschrift Wired. Hij is een enorme zelfkwantificeerder en meet alles aan zichzelf. Tenminste, dat deed Anderson. Onlangs twitterde hij dat hij daarmee ophoudt, omdat het hem helemaal geen zelfkennis opleverde. Schnitzler: "Hij is tot de conclusie gekomen dat hij er niks aan heeft."

Vijf van de beste gezondheidsapps

Appotheek
De Appotheek van KNMP geeft de gebruiker onafhankelijke informatie over medicijnen en de bijwerkingen, als aanvulling op de bijsluiter. Ook kun je er informatie vinden over klachten en ziektes en zoekt de app de dichtstbijzijnde apotheek voor je op. Android l iOS

Runkeeper
Deze app is een persoonlijk coachingsprogramma. De gebruiker kan hardlooproutes uitstippelen, de hartslag meten en de activiteiten delen op social media. Bovendien kan Runkeeper worden geïntegreerd met andere apps en diensten zoals Myfitnesspal, Lose It en Fitbit, zodat je een beter inzicht krijgt in je gezondheid. Android l iOS

Mijn Eetmeter
Met deze app houd je elke dag bij of je voldoende vitamines, mineralen en energie binnenkrijgt. En geeft bovendien inzicht in je zout-, vet- en koolhydraatinname. De gegevens komen uit de Levensmiddelendatabank van het Voedingscentrum. Android l iOS

Thuisarts.nl
Thuisarts.nl laat je weten of dat ene kwaaltje voldoende reden is om bij de dokter aan te kloppen. Ook ondersteunt de app de gebruiker voor, tijdens en na het huisartsenbezoek, bijvoorbeeld met relevante informatie over je klachten, het opstellen van een behandelplan of het instellen van medicatieherinneringen. Android l iOS

Sleep Better
Met Sleep Better kun je je slaappatroon analyseren, je dromen monitoren en worden gewekt op het ideale moment. Leg je smartphone naast je kussen en word wakker met inzicht in je slaapfases, slaapcycli en slaapduur. Simpelweg een vrolijk geluidje als wekker instellen kan ook. Android l iOS

Bron: Consumentenbond

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden