Wat melden Russische media over vlucht MH17?

Hoewel de bewijzen zich lijken op te stapelen dat vlucht MH17 door pro-Russische separatisten werd neergeschoten, klinken in de Russische media andere theorieën.

Een Russin reageert op het nieuws over vlucht MH17. Videostill afkomstig van Radio Free Europe, dat persvrijheid in Rusland onderzoekt. Beeld Screenshot Radio Free Europe
Een Russin reageert op het nieuws over vlucht MH17. Videostill afkomstig van Radio Free Europe, dat persvrijheid in Rusland onderzoekt.Beeld Screenshot Radio Free Europe

In een commentaar gisteren in de krant 'Komsomolskaya Pravda,' getiteld 'Wie vuurde de Buk-raket af?', stelt een militair commentator dat het onwaarschijnlijk is dat pro-Russische rebellen het vliegtuig hebben neergehaald. Het zou waarschijnlijker zijn dat het Oekraïense leger het toestel heeft verward met een Russisch militair toestel en per ongeluk heeft neergeschoten. Volgens het stuk hebben Oekraïense regeringstroepen de beschikking over 75 Buk-luchtdoelraketten.

'Als we in ogenschouw nemen dat Oekraïense propaganda voortdurend de angst voor een Russische invasie heeft gevoed, kunnen we niet uitsluiten dat Oekraïens luchtafweergeschut heeft geschoten,' aldus de krant.

Straaljager
In de Nezavisimaya Gazeta wordt de vliegramp 'de voorbode van een nieuwe Koude Oorlog' genoemd. Volgens de krant is MH17 neergehaald door een Buk-raket of door een Sukhoi-straaljager. Zo'n toestel zou naast de passagiersvlucht zijn gesignaleerd. Volgens de krant is het mogelijk dat Oekraïne het toestel voor een Russisch militair vliegtuig heeft aangezien.

De pro-Russische rebellen zouden niet voldoende getraind zijn om een Buk-systeem te bedienen. Een terroristische aanslag aan boord kan volgens de krant ook niet worden uitgesloten.

De Moskouse Moskovsky Komsomolets noemt de ramp de 'verantwoordelijkheid van Oekraïne.' Zelfs als rebellen MH17 neergeschoten, is Oekraïne nog altijd juridisch verantwoordelijk voor de burgervliegtuigen die door het Oekraiense luchtruim vliegen, stelt een luchtvaartexpert in de krant.

Onafhankelijke krant
In de onafhankelijke krant Novaya Gazeta, één van de laatste onafhankelijke kranten in Rusland, klinkt wel kritiek op het Kremlin: 'Er is vrijwel geen twijfel dat separatisten het vliegtuig hebben neergeschoten.'

Veel zal afhangen van de vraag waar de Buk-raket vandaan komt, schrijft columniste Yuliya Latyinia een dag na de ramp. 'De Amerikanen stellen sancties in tegen Rusland omdat er zoveel wapens richting de rebellen gaan. Geef een raket aan een paar mijnwerkers en vroeg of laat komen er problemen. Het gat tussen Rusland en de beschaafde wereld wordt steeds groter.'

Te weinig tijd
De Russische staatstelevisie berichtte de dag na de ramp veelvuldig over de crash. De mogelijke betrokkenheid van pro-Russische rebellen wordt vooral ontkend. Volgens NTV kwam die beschuldiging 'zonder enig onderzoek.' Twee afgevaardigden van de Volksrepubliek Donetsk ontkenden vervolgens de 'technische mogelijkheden' te hebben om het vliegtuig neer te schieten.

In het nieuwsprogramma 'Vestia' op Rossia 1-kanaal kwam wapenexpert Alexei Klintsevich aan het woord. Hij is de zoon van een partijgenoot van Vladimir Poetin. Volgens Klintsevich is het onmogelijk dat de rebellen het vliegtuig hebben neergehaald: 'Het vliegtuig ging veel te snel om door de rebellen te zijn neergehaald. Ze hadden minder dan een minuut de tijd, veel te kort om zo'n beslissing te maken. Ongetrainde manschappen kunnen in die tijd niet reageren.' Volgens Klintsevich is het waarschijnlijker dat een technisch mankement of een bomaanslag aan boord de oorzaak is van de crash.

Een graphic van de Komsomolskaya Pravda laat zien hoe een straaljager dichtbij het ramptoestel zou hebben gevlogen. Beeld Screenshot Komsomolskaya Pravda
Een graphic van de Komsomolskaya Pravda laat zien hoe een straaljager dichtbij het ramptoestel zou hebben gevlogen.Beeld Screenshot Komsomolskaya Pravda
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden