Wat maakt de nieuwe high-tech briefjes van 100 dollar zo bijzonder?

In de Verenigde Staten kunnen consumenten vanaf dinsdag een bijzonder bankbiljet van 100 dollar tegenkomen. Briefjes van 100 dollar zijn het populairst bij valsemunters in het buitenland. Het nieuwe papiergeld zit vol met technische snufjes die vervalsing een flink stuk moeilijker moeten gaan maken. Wat maakt ze zo bijzonder?

Thomas van der Kolk
Het nieuwe (boven) en het oude (onder) briefje van 100 dollar. Beeld AFP
Het nieuwe (boven) en het oude (onder) briefje van 100 dollar.Beeld AFP

In totaal heeft de Federal Reserve Bank 3,5 miljard nieuwe biljetten gedrukt, die dinsdag met gepantserde wagens van de regionale banken naar allerlei andere financiële instituten in de VS worden vervoerd. De introductie heeft 2,5 jaar vertraging opgelopen door problemen met de productie, schrijft de BBC, maar die zijn nu helemaal opgelost. Het is voor het eerst sinds maart 1996 dat het beroemde briefje van 100 dollar een nieuw uiterlijk krijgt. Wat is er zo speciaal aan deze nieuwe versie?

Biljetten klaar om in omloop te worden gebracht. Beeld afp
Biljetten klaar om in omloop te worden gebracht.Beeld afp

- De blauwe band op de voorkant is niet op het biljet gedrukt, maar zit erin 'verweven'. De band bestaat uit kleine, driedimensionale afbeeldingen van het getal 100 die veranderen in een klok en die naar boven of naar opzij beweegt, afhankelijk van hoe het biljet wordt vastgehouden.

null Beeld afp
Beeld afp

- Rechts van de blauwe band, naast de afbeelding van Benjamin Franklin, zit een groene klok die gemaakt is van een speciale inkt die bij het veranderen van de lichtinval van kleur verandert.

- Het getal 100 dat linksonder staat maakt ook van deze techniek gebruik zodat het van koper naar groen verandert, en weer terug.

- Aan de achterkant van het biljet is opnieuw de Independence Hall te zien, het gebouw in Philadelphia waar in 1776 de onafhankelijkheid werd uitgeroepen. Maar deze keer wordt het gebouw van de achterkant getoond en zijn de wijzers van de torenklok verzet.

- Bij het drukken van het bankbiljet is gebruik gemaakt van een speciale diepdruktechniek die het papier anders doet aanvoelen.

- Ook zijn er microscopisch kleine woordjes op het biljet gedrukt die zonder vergrootglas nauwelijks te zien zijn.

- Daarnaast zijn er ook oude bekende methoden toegepast, zoals een watermerk en een veiligheidsband die roze oplicht wanneer het in ultraviolet licht wordt gehouden.

null Beeld afp
Beeld afp

Handtekening
In tenminste één opzicht zijn de nieuwe bankbiljetten vooralsnog in elk geval 'ouderwets': de handtekening van de voormalige minister van Financiën Timothy Geithner staat er nog op. Geithner werd eerder dit jaar vervangen door Jacob Lew. Dat was echter niet meer op tijd om diens signatuur nog op de bankbiljetten te krijgen die nu in omloop worden gebracht. Op de volgende reeks zal de krabbel wel te zien zijn.

President Obama plaagt Lew regelmatig vanwege diens slordige handschrift. Ook veel Amerikanen vinden dat de nieuwe biljetten er niet mooier op worden als de handtekening van Lew erop komt te staan. Die zou nog het meest weg hebben van een stuk prikkeldraad.

Timothy Geithner Beeld reuters
Timothy GeithnerBeeld reuters
Jack Lew Beeld reuters
Jack LewBeeld reuters
De handtekening van Jack Lew Beeld epa
De handtekening van Jack LewBeeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden