Column

Wat liefde zou zijn, verandert elke tien jaar

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Vondelpark, donderdag. "Meneer, wilt u een foto van ons maken?" "Zeker, zijn jullie verliefd?" "Ja, meneer."

"Nou, een op de drie huwelijken mislukt. En verliefdheid... Dat is een tijdelijke obsessie, een geestesziekte waar je uiteindelijk zeer ongelukkig van wordt."

"O... maar we zijn nu heel gelukkig hoor, meneer."
"Tja... Dan liggen er straks nog allerlei ziektes op de loer, toenemende depressies... En vergeet het maar dat je gelukkig blijft."

"Nou meneer, wat somber. Mijn vriendin hier is zwanger."
"Zwanger... Nou, gefeliciteerd! Leuke tijd om kinderen te krijgen. De wereld stort in elkaar, we zijn druk doende een oorlog voor te bereiden, de idiootste landen hebben tegenwoordig een atoombom. Maar jullie krijgen gewoon kinderen, omdat jullie zo gelukkig zijn én verliefd én willen trouwen... Ga maar met die koppetjes iets dichter bij elkaar staan en lachen, dan druk ik af."

"U ziet het verkeerd. Liefde is waar het in dit leven om gaat."
"Ach, liefde bestaat niet. Maar goed, ik geloofde er vroeger ook in. Maar het bestaat niet. Liefde is een illusie. Je kunt aardig en goed zijn voor elkaar, meer niet. Wat liefde zou zijn, verandert elke tien jaar. En het wordt nooit beter! Na jaren valt het verschil met je partner en je hond trouwens helemaal weg. Met één verschil: honden zijn slimmer, want die zeggen niets terug. Kom, lach nou naar elkaar... Meisje, je ziet zo wit. Is er iets?"

"Ik ben een beetje misselijk..."
"Tja, dat heb je als je zwanger bent. Je gaat een rottijd tegemoet. Van kotsen en dan weer kotsen. En als het kind er is, krijg je angst. Elke dag. Angst. Blijft hij in leven, hoe zal het gaan? Angst, angst bij het oversteken, angst als hij te laat thuis is, angst voor drugs, angst voor de verkeerde vrienden... Ga maar zitten, dan neem ik de foto wel zittend..."

"Wilt u wel een foto maken?"
"Ja hoor. Ik maak er twee, dan kunnen jullie die foto's makkelijker verdelen bij de scheiding."
"U ziet weinig toekomst voor ons... "

"Nee hoor... Jullie hebben het heel goed. Jullie generatie kan honderd worden. Hoewel jullie geen hypotheek voor een huis kunnen krijgen, jullie niet meer kunnen rekenen op de welvaartsstaat en dus straks geen zorg meer hebben... Jullie kijken zo ernstig. Nu eentje waarop jullie lachen."

t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden