Wat komt Poetin eigenlijk doen in Nederland?

De president van de Russische Federatie, Zijne Excellentie Vladimir Poetin (zo schrijft de Rijksvoorlichtingsdienst) bezoekt vandaag Amsterdam. Hier het programma van het feest dat Nederland voor hem in petto heeft.

Joost de Vries
Het Scheepvaartmusuem in Amsterdam, Poetins tweede stop vandaag. Beeld ANP
Het Scheepvaartmusuem in Amsterdam, Poetins tweede stop vandaag.Beeld ANP

De Russische president arriveert aan het begin van de middag op Schiphol en wordt daar opgevangen door minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Timmermans neemt de delegatie mee naar de Hermitage in Amsterdam, de Nederlandse dependance van het beroemde museum in Sint-Petersburg. Daar wordt Poetin om 15.00 uur begroet door koningin Beatrix. De twee staatshoofden openen het Nederland-Ruslandjaar 2013.

Dat dit jaar de relatie tussen Nederland en Rusland wordt gevierd, heeft geen speciale aanleiding. 'We vieren niets', zei Timmermans afgelopen week nog in de Tweede Kamer. Er wordt geen 400 jaar geschiedenis gememoreerd, zoals eerder met Turkije, of een ander Nederlands-Russisch jubileum. Het aanhalen van de banden gebeurt op initiatief van de Russen, zei Timmermans. Als je wordt uitgenodigd door een bevriend staatshoofd, dan zeg je ja, en dat mag best feestelijk zijn. De minister: 'Dat zal ook ceremonieel zijn. Het mag er mooi uitzien in de Hermitage, waarom niet?'

De website nlrf2013.nl omschrijft de gelegenheid als volgt: 'Er wordt in 2013 geen historische gebeurtenis herdacht of gevierd. Het Nederland-Ruslandjaar vindt plaats in de Russische traditie van 'bilaterale jaren'. In recente jaren vonden in Rusland bijvoorbeeld bilaterale jaren plaats met Frankrijk, Spanje en Italië. Momenteel loopt het Duits-Russische jaar, tot juni 2013.'

IJszeilen
In de Hermitage krijgt de Russische president samen met de koningin een rondleiding langs de tentoonstelling 'Peter de Grote, een bevlogen tsaar'. Peter I, tsaar van Rusland van 1682 tot zijn dood in 1725 hervormde zijn land en doopte het tsaardom om tot het Russische Rijk. Zijn conservatieve opvolger staat niet bekend om liberale vernieuwingen, maar kan zich mogelijk herkennen in de hobby van de legendarische tsaar: Peter de Grote hield van ijszeilen, Poetin doet graag aan extreme sporten.

Gelijktijdig vindt verderop in de Beurs van Berlage de 'Netherlands-Russia Business Meet' plaats, een ontmoeting tussen circa vierhonderd Nederlandse en Russische bedrijven. In het kielzog van de Russische president reizen Russische managers mee naar Nederland. De eerste pijler van het Russische bezoek is economie, schrijft de RVD (pijlers twee en drie: cultuur en politiek en maatschappij).

Om 16.45 uur wacht minister-president Mark Rutte het Russische staatshoofd op bij het Scheepvaartmuseum. Daar vindt de 'tête-à-tête' plaats, het één-op-één moment tussen de twee regeringsleiders. Achter de schermen zal Rutte zich kritisch uitlaten over mensenrechtenschendingen in Rusland en de benarde positie van homo's, activisten, kritische journalisten en onafhankelijke stichtingen in het land. Rutte heeft beloofd aan de Tweede Kamer dat hij kritiek zal uiten, maar hoe de conversatie precies zal verlopen, zullen we niet te weten komen.

Homobelangenorganisatie COC staat buiten het museum klaar met een ludiek protest tegen een omstreden Russische wetsvoorstel dat voorlichting over homoseksualiteit tot verboden praktijk moet maken. Het COC bericht dat zich reeds duizenden mensen hebben aangemeld. De kledingcode is: 'alle kleuren van de regenboog'.

Besloten overleg
Na het privégesprek voegen andere bewindslieden zich bij het tweetal. Poetin heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov en zijn vicepremier Arkady Dvorkovitsj (tevens official van de Russische Schaakfederatie) bij zich. Rutte wordt vergezeld door ministers Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel), Henk Kamp (Economische Zaken) en Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken). Het gezelschap heeft een besloten overleg van anderhalf uur. Handelsbelangen staan in het gesprek voorop.

Om 18.30 uur is de 'doorstep', het mediamoment van Poetin en Rutte op de spreekwoordelijke drempel van het Scheepvaartmuseum. Een half uur later schuiven de twee aan bij een diner van Russische en Nederlandse CEO's. Na het eten vertrekt Poetin naar Schiphol.

In het najaar staan een aantal 'grote handelsmissies' naar Rusland gepland. De Rijksvoorlichtingsdienst prijst de 'Dutch Days' in september in Moskou als een van de hoogtepunten van het Nederlandse programma in Rusland. Koningin Beatrix zou een bezoek brengen aan het land, mogelijk neemt haar zoon die taak van haar over.

Premier Rutte in Moskou, oktober 2011 Beeld ANP
Premier Rutte in Moskou, oktober 2011Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden