Wat komt er op het stukje grond naast Paradiso?

Het peperdure grasveldje naast Paradiso ligt al sinds 1880 braak. Een hotel, crèche en moestuin zouden er komen, en het Barlaeus zou het graag hebben. Maar er komt iets anders.

Lorianne van Gelder
Eindexamenleerlingen van het Barlaeus Gymnasium ertegenover 'kraakten' vrijdag het gewraakte grasveldje naast Paradiso. Beeld Jesper Boot
Eindexamenleerlingen van het Barlaeus Gymnasium ertegenover 'kraakten' vrijdag het gewraakte grasveldje naast Paradiso.Beeld Jesper Boot

Vrijdagochtend vroeg was het braakliggende landje naast Paradiso plotseling een festivalterrein. Een brassband en dj-set stonden op het kapitale stuk grond. Stiekem zijn de eindexamenleerlingen van het Barlaeus door het hek gekomen, nadat ze het slot hadden doorgknipt.

Op het Barlaeus Gymnasium wordt al jaren hardop gefantaseerd over een bijgebouw of een schoolplein op het stuk grond. Maar schot zit er niet in de zaak.

Kapitale grond
Niet zo verwonderlijk ook, want er zijn al vaker plannen stukgelopen op het grasveldje. Al sinds de bouw van de Kerk der Vrije Gemeente in 1880 ligt het naastgelegen veld braak. 698 vierkante meter is het, niet enorm veel, maar wel kapitale grond.

In de jaren zeventig en tachtig diende het als plantsoen voor de buurt. In de jaren negentig wilden de deelraad en de buurt het oude wachtershuisje van het Max Euweplein herbouwen. Verder waren er later nog (mislukte) plannen voor een kinderdagverblijf, een hotel en een geavanceerde fietsenstalling.

Wie wil weten waarom het stuk land nog altijd braak ligt, stuit meteen op een muur. De huidige eigenaar van de grond, Weteringschans Amsterdam BV met directeur Eric van Beijnum, wil er weinig over zeggen. Ook het stadsdeel kan maar moeilijk antwoord geven op de vraag waarom er niets met het verwaarloosde plekje is gebeurd.

De luiken naar beneden
Dat is niet voor het eerst, illustreert deze zin uit 2013 in een uitgebreid artikel over het Paradisolandje in Het Parool: 'zodra het stuk grond ter sprake komt, gaan bij stadsdeel Centrum onverbiddelijk de luiken naar beneden. Als je het over dat landje gaat hebben, komt al snel de naam van Willem Endstra naar boven, en daar hebben een hoop mensen geen zin in.'

Willem Endstra, de vermoorde vastgoedhandelaar, inderdaad. Hij kocht in 2000 met zijn toenmalige zakenpartner Klaas Hummel de grond voor 1,9 miljoen gulden. Hummel lukte het zes jaar later, twee jaar na Endstra's liquidatie, pas het landje los te maken van de erven Endstra.

Toen hij vervolgens een verlenging wilde van het erfpachtcontract deed de gemeente de Bibob-check en zag de link met Endstra. Uiteindelijk duurde het anderhalf jaar voordat het was geregeld. De goedkeuring kwam midden in de kredietcrisis. Bouw had geen zin.

Protest van de buurt
Een plan van Converse in 2012 een hotel neer te zetten voor Paradiso-artiesten leek even kans van slagen te hebben, maar werd afgeschoten na protest van de buurt, met actiegroep Stop Bouw Weteringschans voorop. Ook werd het bestemmingsplan gewijzigd: er mochten geen nieuwe hotels in het centrum bij komen. De buurt probeerde zich het landje toe te eigenen met een plan voor een moestuin en een kas. Een initiatief in 2015 van de gemeenteraad om een hypermoderne fietsenstalling te bouwen haalde het niet.

Nu ligt er een nieuw plan: voor woningen en kantoren. Jeroen van Els van projectontwikkelaar REB zegt te zijn ingehuurd door Van Beijnums bedrijf om een kantoor- en woonvilla neer te zetten 'in de stijl van de andere vijf villa's aan de Weteringschans.'

Voorlopig ligt het plan voor de bouw van vier appartementen en vier kantoren bij de gemeente. "We wachten op een reactie en gaan bij een positief antwoord officieel een omgevingsvergunning aanvragen," zegt Van Els. Hij hoopt dat het pand over twee jaar klaar is.

Optimistisch
Navraag bij de gemeente leert dat twee jaar optimistisch is. Er wordt op dit moment een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. En als de omgevingsvergunning is aangevraagd, wordt die eerst nog openbaar. "Bij zo'n definitieve aanvraag volgt ook de mogelijkheid van inspraak," aldus de woordvoerder. Met genoeg tijd voor de buurt om eventueel in verzet te komen.

De examenleerlingen van het Barlaeus Gymnasium hopen intussen dat hun actie haar vruchten afwerpt. Leerling Bram: "Het veldje staat al zo lang leeg, het kan best een uitbreiding van ons minimale schoolplein worden. Of een uitbreiding van de school: dan hoeven ook niet zo veel kinderen te worden uitgeloot."

Stiekem zijn de eindexamenleerlingen van het Barlaeus door het hek gekomen, nadat ze het slot hadden doorgknipt. Beeld Lorianne van Gelder
Stiekem zijn de eindexamenleerlingen van het Barlaeus door het hek gekomen, nadat ze het slot hadden doorgknipt.Beeld Lorianne van Gelder
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden