Han Lips

Wat kan die Dennis van der Geest goed judoën, hè?

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: het programma De wereld rond met 80-jarigen van Dennis van der Geest.

De wereld rond met 80-jarigen, SBS 6. Beeld -
De wereld rond met 80-jarigen, SBS 6.Beeld -

Moskou, Dubai, Canada, Thailand. Welja, SBS6 kan het wel rooien. Moet Martine van Os al jaren in een sleurhut door Europa trekken met haar senioren van 'We zijn er bijna', wordt die snotaap van een Dennis van der Geest voor zijn nieuwe programma 'De wereld rond met 80-jarigen' meteen de hele wereld overgevlogen met zijn pensionado­posse.

Donderdagavond stond bestemming nummer zes op het program voor de acht hoogbejaarden: Antigua in Guatemala, een stad die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Toch ziet ras-Amsterdammer en voormalige schilder Nelis nog wel wat verbeterpuntjes. "Het lijkt wel oorlog hiero. Niets is afgepleisterd, geen gezicht. Effe twee keer sauzen zou een hoop doen. Maar als ik hier ga beginnen ben ik over twee jaar nog niet klaar."

En daar is nou eenmaal geen tijd voor, want zoals Van der Geest het fijngevoelig stelt: de oudjes zitten 'al in de wintertijd van het leven'.

En dus moesten de steunkousen opgestroopt en de kunstheupen gesmeerd, want vandaag gaan ze ziplinen. Of zoals deelneemster Rita het uitlegt: "In een tuigie van de ene naar de andere kant." En daar zoefden ze hoor.

Het programma is een aaneenschakeling van zulke koddigheden, waardoor het ondanks de intenties van vriendelijke lobbes Van der Geest de diepgang van een plas water heeft. Een gevalletje: wat kan hij goed judoën, hè?

Hoogtepunt wat betreft ontroering was de helikoptervlucht die
koelkastmagneetverzamelaar Willem (83) als verrassing mocht maken, omdat dat altijd een droom was geweest van hem en zijn inmiddels overleden echtgenote Maria.

Eenmaal in de lucht had Willem meer oog voor een ingelijste foto van haar dan voor het uitzicht. De twee waren dan wel gescheiden door de dood en het glas van een fotolijstje, deze liefde was nog lang niet in de wintertijd.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden