Lezersbrief

'Wat je krijgt, zijn wijken voor armen en wijken voor rijken'

De sociale huisvesting past naadloos in het rijtje Deltawerken, de Rotterdamse haven of het schaatsgoud, schrijft van bestuurder Eigen Haard Mieke van den Berg in een ingezonden brief.

Het Parool
Klaas Dijkhoff Beeld ANP
Klaas DijkhoffBeeld ANP

Klaas Dijkhoff vraagt zich in Het Parool van 22 februari af waarom op dure plekken in Amsterdam sociale huurwoningen worden gebouwd.

Een opzichtig een-tweetje met zijn woordvoerder Wonen in de Tweede Kamer voor de VVD, Daniel Koerhuis. Die maakt al geruime tijd een nummer van het feit dat Eigen Haard sociale huurwoningen heeft gebouwd op de Zuidas.

Wij - en met ons een flinke meerderheid van de Amsterdammers - ­geloven in een stad waar plek is voor iedereen en daarom willen we verschillende groepen mengen.

Sterker nog, dat hebben gemeente, huurders en wij afgesproken, zoals de Woningwet voorschrijft. Lokale afspraken om regentesk gedrag vanuit Den Haag te voorkomen.

Daar mag je wat van vinden als politicus, maar feit is dat Amsterdam geen getto's heeft. Dijkhoff sluit zijn ogen daarvoor. Sociale huurwoningen horen wat hem betreft op goedkope grond te staan. Aan de rand van de stad dus. Ver weggestopt.

Wat je krijgt, zijn wijken voor armen en wijken voor rijken. Misschien een ideaal voor de landelijke VVD, maar zelfs zijn eigen partij in Amsterdam ziet dit niet zitten en heeft ingestemd met 40 procent sociaal bouwen bij nieuwbouwprojecten.

De sociale huisvesting is een groot goed. Waar we nationaal trots op kunnen zijn. De sociale huisvesting past naadloos in het rijtje Deltawerken, de Rotterdamse haven of het schaatsgoud. In tijden van verkiezingen lijkt de VVD die graag te willen verkwanselen.

Mieke van den Berg, bestuurder Eigen Haard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden