A-Locatie

Wat is werkelijk in ArtDeli en wat niet?

'We willen niet de uitstraling hebben van een restaurant, meer die van een 365-daags festival.' Deze week in A-locatie: ArtDeli op het Rokin.

Beeld Iris Bergman

Het thema van de expositie in ArtDeli, waar kunst en eten samenkomen, is 'De Stille Kracht', de mysterieuze, ongrijpbare magie uit het gelijknamige boek van Couperus. Curatoren hebben geprobeerd die kracht tastbaar te maken met een verzameling kunstwerken van jonge kunstenaars.

In de barroom heersen geesteskrachten. Een reeks tv-schermen trekt de aandacht, met daarop zwart-witbewakingsbeelden van de ruimte waarin je zit. Toch kloppen sommige details niet met de werkelijkheid. Dat is een beetje griezelig.

In het restaurantgedeelte draait alles om natuurkrachten. Likkebaardend bij de coquilles en groenetheerisotto, kun je je ogen niet afhouden van de blauwe explosie midden in de ruimte. Vierhonderd blauwe 'scherven' van verschillende groottes hangen in de lucht. Een kunstwerk dat is geïnspireerd op de film Inception, waarin werkelijkheid en dromen door elkaar lopen.

Zelf ophalen
ArtDeli-oprichter Jessica Voorwinde (37): 'We willen niet de uitstraling hebben van een restaurant, meer die van een 365-daags festival.'

Een doorsnee menukaart is er dus niet. Op een turflijst geef je aan welke bites je wilt: koude en warme gerechtjes. De 27-jarige chefkok en zijn team maken die klaar in de open keuken. De warme worden uitgeserveerd, de koude mag je zelf ophalen. Zo blijft er altijd reuring in de zaak. Je mag ook best je bord meenemen naar een van de nissen. Daar werden vroeger sigaren verhandeld, nu kun je er in het duister naar fascinerende natuurbeelden staren.

In het open winkeltje is werk van jonge, beginnende kunstenaars te koop. ArtDeli helpt hen, zij helpen ArtDeli. Voorwinde: 'We willen elkaar versterken, een platform zijn. Dat klinkt niet sexy, ik weet het.' De expositie verandert elke twee maanden, net als de menukaart. Probeer die Stille Kracht dus te grijpen zolang het nog kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden