Wat is tot nu toe bekend over de aanslag in Frankrijk?
Bij een aanslag vrijdag op een chemiebedrijf bij Saint-Quentin-Fallavier, in de buurt van de Franse stad Lyon, is een 54-jarige man onthoofd. Hij was de chef van Yassin Salhi, de hoofdverdachte van de terreuractie.
Salhi werkte onder leiding van de man als chauffeur voor een transportbedrijf. Het lichaam van de chef is op het bedrijfsterrein van een chemiebedrijf gevonden, waar Salhi kennelijk een jihadistische aanslag wilde plegen. Het hoofd van het slachtoffer was op een hek geplaatst met daarnaast twee vlaggen van de terreurgroep Islamitische Staat.
Volgens de krant Le Parisien liep Salhi het bedrijfsterrein in Saint-Quentin-Fallavier op om een bestelling af te leveren. Buiten de beveiligde zone zou hij zijn chef hebben vermoord. Over zijn motief is niets bekend. Een brandweerman pakte Salhi op.
Salhi zou mogelijk het chemiebedrijf in Saint-Quentin-Fallavier hebben willen laten ontploffen. Dat mislukte. Er vielen verder slechts twee lichtgewonden. Direct na de aanslag deden geruchten de ronde dat Salhi een medeplichtige had. De officier van justitie zei vrijdagavond dat daar geen enkel bewijs voor is.
Salhi, zijn vrouw, zijn zus en een vierde persoon van wie de identiteit niet is bekendgemaakt, worden verhoord. De 35-jarige Salhi komt uit Saint-Priëst, een voorstad van Lyon. Hij zou met soennitische extremisten sympathiseren en had een vlag van Islamitische Staat bij zich.
Salhi werd in het Oost-Franse Pontarlier geboren. In de jaren voor 2008 lette de inlichtingendienst DGSE op hem omdat hij mogelijk met moslimextremisten sympathiseerde. De officier van justitie zei dat de inlichtingendiensten Salhi tussen 2011 en 2014 weer zijn gaan volgen, omdat hij banden zou hebben met aanhangers van het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam.
Het bedrijf waarop Salhi het had gemunt, is een vestiging van de 75 jaar oude Amerikaanse multinational Air Products and Chemicals. Het concern levert gas en chemicaliën zoals zuurstof, stikstof, waterstof, argon, helium en koolstofdioxide.