Plus

Wat is het geheim van de Flevoparkschool?

De Flevoparkschool groeit, ondanks alle gezinnen die uit de stad vertrekken en het beeld dat 'zwarte' scholen vooral problemen hebben. 'Onze reclame: gewoon goed zijn.'

Na school is er bijvoorbeeld kookles, voor kinderen die nog niet naar huis willen of kunnen. Of judo, techniek, voetbal, schaken of fashion Beeld Carly Wollaert
Na school is er bijvoorbeeld kookles, voor kinderen die nog niet naar huis willen of kunnen. Of judo, techniek, voetbal, schaken of fashionBeeld Carly Wollaert

Het is half vier 's middags als de geur van appelmoes zich door de gangen van de Flevoparkschool in de Indische Buurt verspreidt. In de keuken onderin de school staan negen kinderen rondom het gasfornuis. Appelflappen staan vandaag op het menu.

Tegenover de keuken liggen acht kinderen op hun buik op matjes: hier wordt yoga gedaan.

Naschoolse activiteiten
De Flevoparkschool in de Indische Buurt heeft elke dag naschoolse activiteiten. Ook judo, voetbal, schaken, techniek, basketbal, fashion en kleuterracketsport zijn opties voor de leerlingen de nog niet naar huis willen of kunnen.

Voor kinderen van ouders die heel vroeg moeten werken is er voorschoolse opvang (zeldzaam in de stad) en kinderen vanaf twee jaar kunnen al op de peuterschool terecht.

Is dit dan een chique school met hoge ouderbijdragen? Zeker niet. De Flevoparkschool is een buurtschool met kinderen die bijna allemaal meerdere talen spreken, met ouders die vaak elders zijn geboren.

Een zwarte school wordt dat ook wel genoemd, al wil directeur Bert Meijer (65) van die term af. Hij heeft het liever over '32 nationaliteiten op een kleurrijke school'.

Zwarte scholen hebben vaak de reputatie niet goed te zijn, of alleen maar met taalachterstanden te worden geconfronteerd. Druk zouden ze zijn en krimpend. Maar bij de Flevoparkschool gaan die vliegers niet op.

Extra uitdaging
Hier is de gemiddelde Cito-score (537) hoger dan het landelijke gemiddelde (535,6), is de school gegroeid (tegen de trend van uit de stad vertrekkende gezinnen in) en is er zowel een plusklas voor kinderen die extra uitdaging nodig hebben als taalhulp voor kinderen die dat kunnen gebruiken.

Drie jaar geleden kwam Meijer op de Flevoparkschool. Eerst als interim, later wilden ouders en leraren hem zo graag houden dat hij bleef. Hij heeft jaren lang in de lokale politiek van Castricum gezeten, maar ook veel scholen geleid. Volgend jaar gaat hij waarschijnlijk met pensioen.

Elke dag om half acht 's ochtends is hij op school. Hij staat dagelijks bij de deur: als de school open- en als de school uitgaat. Hij spreekt kinderen aan die door de gang rennen. Een 'gilde' van buurtbewoners, meestal gepensioneerd, neemt leerlingen onder de hoede die wat extra bijles kunnen gebruiken.

Ook yoga is een van de naschoolse activiteiten die leerlingen kunnen kiezen Beeld Carly Wollaert
Ook yoga is een van de naschoolse activiteiten die leerlingen kunnen kiezenBeeld Carly Wollaert

Tot zes jaar geleden was de school zwak en ook toen Meijer interimmer was, trof hij de school in een roerige tijd.

"Ik rook bij het personeel des­illusie, teleurstelling, wantrouwen, onbegrip, slechte onderlinge communicatie, en ontevredenheid en onrust bij ouders." De school had geen goede naam in de buurt.

Ouderbijdrage
Maar het gaat nu zo goed dat kinderen van andere scholen overstappen. Sarah (10) kwam bijvoorbeeld van een montessorischool in de buurt. "Het was daar altijd druk en kon ik me niet concentreren. Hier leer ik juist veel."

Op het 'leerplein' op de bovenverdieping zitten groepjes jongens en meisjes rustig te werken. Een meisje in een prinsessenjurk gaat met vriendinnen de klassen rond.

Waar andere scholen in armere wijken steevast klagen dat de ouderbijdrage niet wordt betaald, heeft Meijer die bijdrage (die overigens altijd vrijwillig is) afgeschaft.

Alleen voor de schoolreisjes wordt betaald. Hoe hij dat financieel regelt? "De zaken goed regelen en slim zijn. We wonnen laatst een prijs van de Lidl en voor de verkiezingen waren we een stembureau. Daar krijg je 500 euro voor die je weer aan leuke dingen voor de kinderen kunt besteden."

Steeds witter
Sinds een paar weken is Meijer begonnen met een vaderavond. Het zijn op de meeste scholen in de stad vaak de moeders die betrokken zijn, maar hier geldt dat nog meer. Meijer wilde die vaders wel eens zien.

"Van profvoetballer tot vrachtwagenchauffeur tot iemand die op het ministerie werkte, kwamen ze bij elkaar. Ik hoop dat het het begin is van nog meer betrokkenheid van beide ouders bij school. We voeden die kinderen samen op, als school en als ouders."

De Indische Buurt wordt steeds witter, maar de Flevoparkschool nauwelijks. Meijer is er niet mee bezig. Waar andere scholen in samenwerking met de gemeente helpen ouderinitiatieven opzetten om scholen te mengen, vindt Meijer dat zijn school zijn eigen reclame maakt door gewoon goed te zijn. "Het maakt me echt niet uit welke kleur je hebt."

Blond of bruin haar
Toch vinden ouders het jammer dat de nieuwe bewoners hun school links laten liggen. Voor Fatima, coördinator tussenschoolse activiteiten en moeder van drie zoons die naar de Flevoparkschool gingen, doet het soms pijn.

"De bakfietsen gaan hier voorbij. Ik zou willen dat alle mensen uit de buurt hier naar school gaan. Onze kinderen zien er misschien anders uit, maar ze zijn geboren en getogen in Nederland. Wat maakt het uit of je blond of bruin haar hebt?"

Bert Meijer, directeur van de Flevoparkschool. Toen hij drie jaar geleden kwam, had de school een slechte naam Beeld Carly Wollaert
Bert Meijer, directeur van de Flevoparkschool. Toen hij drie jaar geleden kwam, had de school een slechte naamBeeld Carly Wollaert
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden