Test

Wat is het beste buitenbad van Amsterdam?

Nu het nieuwe Noorderparkbad is geopend, zijn de buitenbaden weer mooi over de stad verspreid. Tijd voor een test. Wie wint de grote buitenzwembadentest van Het Parool?

(De mobiele versie van dit artikel)

Een buitenzwembad is zo goed als hoe het zich houdt op de warmste dag van het jaar. Op de dagen dat de zonneweides vol zijn, de frituur er amper tegenop kan pruttelen en de badmeesters op de hoogste trede van de maatschappelijke ladder staan.

Gedurende deze test was het hoog zomer. Dat trof, want voor de onversneden buitenbadervaring heb je buitenbadweer nodig. Dan komt het puberale hormonenbal voorbij, het prille gezinsgeluk en de oma die al zestig jaar haar baantjes trekt. Een buitenbad mag druk zijn, móét misschien wel druk zijn. En dat was het - overal. Amsterdam zwom, plonsde en spetterde.

1: Flevoparkbad


Flevoparkbad © Friso Keuris

Rapportcijfer 9
Insulindeweg 1002, Oost

Sluit de ogen en stel je een buitenzwembad voor. Denk aan deuren van kleedhokjes die op slot gaan met het neerklappen van het bankje, de kleur van diezelfde kleedhokjes: mintgroen, borstelig gras tussen de stenen en de ongeduldige rij voor de friet.

Dat zwembad is het Flevoparkbad. Een bad uit het boekje. Charmant op een iets gedateerde, maar tijdloze manier. Niet voor niks won het Flevoparkbad twee jaar geleden al de buitenzwembadentest van Het Parool. Het is het grootste zwembad van Amsterdam, met een 50 meterbad, een ondiep kinderbad, pierenbad en speeldorp. Unique selling point is de zonneweide, zoals toen opgeschreven: 'Een schier oneindig, perfect onderhouden en lommerrijk gazon met uitzicht op het wuivende riet langs het Nieuwe Diep.'

Ah, die zonneweide. Zij is er nog steeds. En eigenlijk is de hele Flevoparkbadervaring onveranderd plezierig. Het is druk - we testen op de tot nu toe warmste woensdagmiddag van het jaar, ook nog eens eeneurodag - maar de velden blijven schoon, de baden heerlijk zwembaar en het toezicht uit de kunst. Een groepje jongens dat een balletje trapt tussen badgasten wordt met een kwinkslag weggebonjourd door de David Hasselhoff van dienst. Een goed zwembad is één ding, het benutten ervan is iets anders. En daarvoor is er de Vereniging Flevoparkbad gekomen, bedoeld voor verbreding van het zwemaanbod en verruimde openingstijden. Onlangs werd de vereniging beloond met de Penning Sportraad Amsterdam 2015. We zeiden het al: een bad uit het boekje.

Bassins 9
Plonsfactor 8,5
Loungefactor 8,5
Baantjes trekken 8
Hygiëne 8
Toezicht 9


2: Noorderparkbad


Noorderparkbad. © Friso Keuris

Rapportcijfer 8,5
Sneeuwbalweg 5, Noord

Met zijn ronde vormen en houten betimmeringen steekt het fonkelnieuwe Noorderparkbad vriendelijk af tegen de naastgelegen Oostblokbunker waar tot voor kort het Floraparkbad zat. Ging het binnenbad in april al open, openluchtzwemmers moesten wachten tot 1 juli.

Binnen ruikt het nog naar verf en houtzaagsel, maar de kaartjesverkoop loopt gesmeerd. Buiten krioelt een mierenhoop van plonzende kinderen, zonaanbidders - veel zwemtenues in luipaardprint - en hier en daar een stoïcijnse baantjestrekker.

Met het toezicht hebben ze hier groot uitgepakt: overal zien we de blauwe shirts van uiterst vriendelijke badmeesters opduiken. Waren de oude buitenbassins verspreid over een groot terrein, hier liggen ze naast elkaar: een 25 meterbad, twee pierenbadjes en een apart bassin met een zeven meter hoge glijbaan waar je met z'n vieren tegelijkertijd vanaf kan. 'Het voelt veel huiselijker dan het oude bad,' zegt een zwemster uit de buurt.

Vanaf het pas ingezaaide - en nog niet toegankelijke - deel van de ligweide lonken de schaduw en het goudgele zand van een beachvolleybalveld. Op het beschikbare stukje gras liggen de mensen hutjemutje. Nu zijn rust en schaduw alleen nog te vinden op het terras van het grand café - met zeer uitgebreide kaart.

Mooi feit is dat het Noorderparkbad een ecobad is met door zonne-energie verwarmd zwemwater en gefilterd hemelwater voor douches. Qua uitstraling en servicegerichtheid zou dit bad niet misstaan in een luxe wellnesscentrum. De vraag is of dat gegeven aansluit bij de wensen van zwembadbezoekers uit de buurt, maar wij zeggen: geef het een kans, want het is een prachtig bad.

Bassins 7,5
Plonsfactor 9
Loungefactor 7,5
Baantjes trekken 8
Hygiëne 9
Toezicht 9


3: De Mirandabad


De Mirandabad. © Peter Elenbaas

Rapportcijfer 8
De Mirandalaan 9, Zuid

Bij het De Mirandabad gaat het altijd even over die lidwoordeninstinker. Het is niet het Mirandabad maar het Dé Mirandabad. Waarom? Even snel dan: toenmalige wethouder Monne de Miranda maakte zich begin vorige eeuw hard voor de komst van een zwembad. Naar hem is het zwembad later genoemd.

Hij zou verheugd hebben opgekeken bij het zien van de huidige staat van de buitenbaden. Ruim opgezet, met op een drukke dag nog plek zat op de glooiende zonneweide waar het gras mals is en de prullenbakken legio zijn. Baden en toiletten zijn schoon, de badmeesters scherp.

Toch kleeft er iets aan het De Mirandabad. Na een aantal ongeregeldheden is de zwembadpas ingevoerd. Dat klinkt als een vrolijke verwijzing naar Kees de Jongen, maar het betekent dat elke bezoeker van boven de veertien jaar een pas moet hebben, met een foto die ter plekke wordt gemaakt. Dat gebeurt meteen bij de kassa. Voor zomerdagen vol eenmalige bezoekers werkt het onprettig. De lange rij, de vraagtekens die je bij de privacy kunt zetten en het onveilige gevoel dat het oplevert: opeens ben je je bewust van gevaar.

Een begrijpelijke maatregel, maar wel jammer. Eenmaal toegelaten openbaart zich gelukkig een vredige oase. Speciale vermelding verdient het kinderbad, opgedeeld in peuter- en kleuterterrein. Midden in het ondiepe deel staat een speeltoestel in de vorm van een piratenschip. Een jongetje in zijn piratenfase is op geen manier gelukkiger te krijgen. Grommend roepend: 'Trossen los!' Een onverschrokken zeerover. Maar nog veel te jong voor een zwembadpas.

Bassins 8,5
Plonsfactor 8,5
Loungefactor 7,5
Baantjes trekken 9
Hygiëne 7,5
Toezicht 7,5


4: Brediusbad


Brediusbad. © ANP

Rapportcijfer 7,5
Spaarndammerdijk 306, West

Eerder kreeg het Brediusbad van ons een schamele 6- toebedeeld, waarmee het in de test op de laatste plaats eindigde. We waren met name weinig te spreken over de door mollen omgeploegde, slecht onderhouden zonneweide en het gebrek aan toezicht. Sindsdien is een hoop veranderd in het Spaarndammerbuurtbad. Zo is er een afscheiding gezet tussen het 33 meterbad en het recreatiebad en zijn rondom de bassins rubberen speeltuintegels gelegd. De beveiligingsdrift jegens ons kroost mag dan vaak doorslaan, bij water kun je niet voorzichtig genoeg zijn.

Aan de badmeesters zal het zeker niet liggen. Vanachter hun spiegelende pilotenzonnebrillen houden ze de plonzende jeugd nauwlettend in de gaten en grijpen ze in zodra sport of spel te ruw wordt.

Dat ook de loungefactor is verbeterd, heeft niet alleen te maken met het gepleegde groenonderhoud, maar ook met de inspanningen van Marijke Spel, sinds kort de trotse uitbater van de nieuwe, matzwarte kiosk. Naast de gebruikelijke zwembadkost als patat en raketjes zitten er ook broodjes mozzarella met pesto en goede koffie in haar assortiment. Waar haar toegevoegde waarde vooral in zit, is de verkoop van flesjes water voor vijftig eurocent - 'speciaal voor kinderen, voor de snobs heb ik ook merkwater, hoor' - en de verhuur van ligstoelen. Zeker voor de oudere bezoekers is dat laatste een uitkomst. Willie Assen (56): 'Wie wil nog naar Zandvoort, nu je hier een strandbed kunt huren?'

Bassins 7,5
Plonsfactor 8
Loungefactor 7,5
Baantjes trekken 7,5
Hygiëne 6
Toezicht 8,5


5: Sportplaza Mercator


Sportplaza Mercator. © Joris van Gennip

Rapportcijfer 6
Jan van Galenstraat 315, West

We wisten het al, maar toch vielen onze monden open van verbazing: de catering in het buitenbad van Sportplaza Mercator is in handen van Kentucky Fried Chicken. Een KFC! In plaats van een AA'tje bij een wit bakje zwembadfriet koop je hier emmers plofkip in een krokant jasje. Hoe weinig romantisch.

Maar de emmers zijn populair. Op het heuvelige gazon zitten tal van Surinaamse families met hun handdoeken om de rode bakken kip heen. Jammer is dat we overal om het bad afval van die KFC zien liggen. Drie keer verplaatsen we onze handdoeken om te ontkomen aan mieren, maar ze zitten overal. En echt smerig wordt het op te toiletten: poep op de muren gesmeerd en een pot waar je zelfs bij de hoogste nood van weg zou willen rennen. Van andere hokjes doen de sloten het niet en een opmerking hierover bij een badmeester, wordt beantwoord met: 'Tja, het is druk.'

Nu ís het ook druk. Het bad trekt vooral jeugdige zwemmers die met zo veel mogelijk plons in het water springen. En het moet gezegd: daar letten de badmeesters scherp op. Baantjes trekken blijft een stroeve aangelegenheid.

Heel erg mooi is het gebouw van het binnenbad - een ontwerp van architect Ton Venhoeven - waar de buitenmuren met planten zijn begroeid. Het gros van de bezoekers is hier echter om bommetjes te maken en emmers kip te eten. De pijlers van dit eigenaardige buitenbad.

Bassins 7
Plonsfactor 7
Loungefactor 6
Baantjes trekken 5
Hygiëne 4
Toezicht 8


6: Sloterparkbad


Sloterparkbad. © Friso Keuris

Rapportcijfer 5,5
President Allendelaan 3

In de zuidwestelijke hoek van het Sloterpark ligt het Sloterparkbad, dat wordt gerund door Optisport, een exploitant in sportfaciliteiten. Maar wie hier binnenloopt, waant zich eerder in een megabioscoopcomplex dan in een zwembad: de rode banken van skai, glazen puien, zwart-witgeblokte vloeren en grote beeldschermen zetten je gemakkelijk op het verkeerde been.

Alleen de levensgrote foto van het 50 meterwedstrijdbad en de achter de balie uitgestalde zwemprullaria doen vermoeden dat we hier zijn om te zwemmen. Bij de ingang neemt een rokende badjuffrouw onze toegangskaartjes in. Naar de - gemeenschappelijke - kleedkamers is het even zoeken, maar die blijken te zijn in de modderige ruimtes achter de bordjes 'toiletten'. Gelegen aan de Sloterplas geeft deze plek een weids uitzicht en met enig geluk kun je hier zó de plas inlopen, want het water wordt regelmatig gecontroleerd op blauwalg en ander bacterieel gespuis.

Vandaag is het open water echter verboden terrein. Naar het waarom kunnen we alleen maar gissen: de drie ijsjes likkende badmeesters zijn te druk met elkaar om badgasten te woord te staan. De lig- en speelweide is weliswaar drie hectare en herbergt onder meer een klimnettentoren en waterslingerbaan, maar de kaalgetrapte grasvlakte ligt bezaaid met ganzenpoep en de bassins zijn ronduit teleurstellend. Het 25 meterbassin is nergens meer dan 1,40 meter diep en het spiraalvormige peuterbadje biedt meer design dan water. Van een van de grootste zwemaccommodaties in Nederland hadden we meer verwacht.

Bassins 5
Plonsfactor 7
Loungefactor 6
Baantjes trekken 6
Hygiëne 5
Toezicht 4

Door: Kees van Unen en Oscarine Vonk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden