PlusColumn

Wat is er werkelijk aan de hand op het Cornelius Haga?

Theodor HolmanBeeld Wolff

Onze Amsterdamse terroristenschool kan niet zomaar worden gesloten omdat we een rechtsstaat zijn, hoorde ik als reden waarom men het Cornelis Haga College niet kan dichttimmeren, ondanks professionele infectie van het onderwijs met terrorisme.

Volgens mij kun je dat college best sluiten. Je neemt dan alleen het risico dat de rechter je veroordeelt, maar de overheid neemt zo vaak beslissingen die later door een rechter moeten worden teruggedraaid.

De burgemeester, de wethouder van onderwijs noch de minister zullen achter tralies worden gezet. En een boete die de overheid niet kan betalen, moet ik nog tegenkomen.

Ik zou overigens best bereid zijn meer belastinggeld aan het rijk over te maken om een eventuele boete teniet te doen. Liever dan, zoals nu, dat ik belasting betaal om die school open te houden.

Ik vraag me trouwens af of de rechter bij sluiting van de school, mocht het tot een proces komen, het algemeen belang zo weinig zou laten meewegen. Want het lijkt mij voor ons aller welzijn verreweg het best dat terroristen worden geweerd.

Maar ik weet eveneens dat als morgen het Cornelius Haga College wordt gesloten, er morgenavond een advocaat bij Matthijs of Jinek zit om te betogen dat er grote onrechtvaardigheid wordt bedreven en dat we de sluiting gewoon onversneden racisme kunnen noemen.

En dan zie je de gehele voorhoede van Denk al knikken en nog geen drie minuten na de uitzending wordt er dan een Denk-filmpje op het internet gepleurd waarin de partij Martin Luther King, Arie Slob en Femke Halsema verwijt Ku Klux Klanleden te zijn die moslimkinderen met een nekschot willen ombrengen. (Al ben ik nu nog te subtiel voor de Denk-heren.)

Maar het ergert mij ook dat de AIVD maar niet precies zegt wat er werkelijk aan de hand is. Waarom wordt niet alle informatie met ons gedeeld? Dat er docenten zijn die praten met schurken, geloof ik wel, maar wat is er uitgewisseld dat wij niet mogen weten?

Het moet, gezien de paniek die er heerste, behoorlijk ernstig zijn geweest. Het kan dus bijna niet anders dan dat er over aanslagen is gesproken.

Misschien een rechtvaardiging van de aanslagen die al zijn geweest? Waren er plannen om kinderen te rekruteren? Waren er al jihadistische kinderen? Of gevaarlijke ouders?

Laat het ons weten, AIVD, minister of burgemeester!

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden