Plus

Wat is er misgegaan bij Jamie Oliver's Fifteen Amsterdam?

De maandelijkse huur van 25.000 euro was niet meer op te brengen. Restaurant Jamie Oliver's Fifteen Amsterdam is failliet. Aan een doorstart wordt gewerkt.

Marcel Wiegman
Het restaurant heeft 220 plaatsen, vijftien leerlingen en zo'n 25 man personeel Beeld Eva Plevier
Het restaurant heeft 220 plaatsen, vijftien leerlingen en zo'n 25 man personeelBeeld Eva Plevier

Wat is er misgegaan? Medeoprichter Coen Alewijnse van Jamie Oliver's Fifteen Amsterdam weet het ook niet. Er zijn restaurants bij gekomen in de stad. Misschien is Jamie Oliver ("wicked") niet meer zo hip en happening als hij ooit was. Wie zal het zeggen?

Eén ding weet Alewijnse in elk geval: hij kan de huur van 25.000 euro per maand niet meer betalen. De achterstand is opgelopen tot twee ton en de verhuurder Canal Properties is niet te bewegen tot coulance. Een huurverlaging van vijftien procent zit er niet in.

Eerste franchise
Nette mensen hoor, zegt Alewijnse. "Ik kan ze moeilijk kwalijk nemen dat ze geld willen verdienen."

Fifteen Amsterdam werd in december 2004 geopend als eerste franchise van het moeder­bedrijf in Londen. Enige voorwaarden: minimaal vijftien leerlingen per jaar opleiden en je houden aan een boek vol kwaliteitseisen van de master zelf.

Twaalf jaar heeft Fifteen het volgehouden aan Jollemanhof in het Oostelijk Havengebied. Een toplocatie.

Nu de crisis voorbij lijkt te zijn, zijn de prijzen per vierkante meter weer de lucht in geschoten. Dan kun je beter een duur kantoor in je pand hebben dan een armlastig restaurant.

Tweeënhalf jaar geleden heeft Alewijnse, tot dan toe slechts één van de aandeelhouders, de touwtjes in handen genomen. Sinds een jaar ging het iets beter, maar genoeg om de gaten te vullen bleek het niet.

Rijks
"Het bedrijf is nooit een groot commercieel succes geweest," zegt hij. Dat was ook niet het hoofddoel van de onderneming. Wel: moeilijk bemiddelbare jongeren aan een opleiding helpen.

Door de jaren heen zijn 228 leerlingen aangenomen, van wie er 168 de eindstreep hebben gehaald. Een van de bekendste oud-leerlingen is chef-kok Jos Timmer van Rijks in het Rijksmuseum.

Jamie Oliver bij de opening in Amsterdam in 2004 Beeld Amaury Miller
Jamie Oliver bij de opening in Amsterdam in 2004Beeld Amaury Miller

Restaurant Fifteen is groot: 220 plaatsen, vijftien leerlingen en zo'n 25 man personeel, van wie zeven vaste krachten in de keuken en vier in de bediening. Steeds minder vaak zit het restaurant vol. En nu is het failliet.

Het personeel is gistermiddag op de hoogte gebracht en overgedragen aan het UWV. De leerlingen worden ondergebracht bij andere restaurants, zodat ze in elk geval hun opleiding af kunnen maken.

Nieuwe investeerders
Kan Oliver zelf niet over de brug komen? Alewijnse, voormalig directeur van Boomerang BV en producent van Veronica's Call TV: "Dat heeft weinig zin zolang het lek niet boven is. Bovendien liggen de verhouding niet zo. Vanuit Londen hoeven we behalve moral support geen financiële steun te verwachten."

En toch: hij wenst zijn droom niet op te geven. Hij wil verder op een kleinere en goedkopere locatie elders in de stad, met medeneming van het personeel en nieuwe investeerders. Ook de curatoren geven daar de voorkeur aan. Zij proberen het restaurant voorlopig zo lang mogelijk open te houden.

Alewijnse: "Ik ben een optimist van nature. Ik geef ons meer dan vijftig procent kans dat het lukt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden