Lezersbrief

'Wat is er mis met scholengemeenschappen?'

Paroollezer Aad Kuin vraagt zich af waarom ouders voor categorale gymnasia kiezen. 'Wij hebben een andere keuze gemaakt en onze kinderen hebben er nog dagelijks profijt van.'

null Beeld ANP
Beeld ANP

In deze tijd van het jaar staan de kranten weer vol over het lotingsysteem in Amsterdam en vooral over kinderen die niet naar de gewenste school kunnen. Robert Vuijsje geeft in Het Parool van 29 mei aan dat er te weinig gymnasia zijn. Hij bedoelt natuurlijk dat er te weinig categorale gymnasia zijn. Op zich zijn er meer dan ­voldoende gymnasiumplekken.

Van de 73 scholen voor voort­gezet onderwijs in Amsterdam bieden meer dan 20 scholen vwo met Grieks en/of ­Latijn aan. Amsterdam had eerst drie categorale gymnasia en sinds 2005 zijn het er vijf. Waarom is de behoefte aan plaatsing op categorale gymnasia zo groot, bij kinderen en ouders? Een veel gehoord argument is dat ouders toch het beste voor hun kinderen willen.

Wij wilden ook altijd het beste voor onze drie kinderen. Daarbij hebben we echter niet alleen naar cijfers en Cito-scores gekeken, maar ook naar scholen waar onze kinderen zich prettig voelen en opgroeien met kinderen van verschillende achtergronden.

Onze oudste werd uitgeloot voor het Spinoza, is uiteindelijk op de CSB (Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert) terechtgekomen en heeft daar een prima tijd gehad. Ze kreeg een havo-advies, maar had haar Cito slecht gemaakt, waardoor ze niet eens geschikt leek voor het vmbo-T.

Witte elite
Inmiddels heeft ze glansrijk haar hbo-opleiding afgerond en een baan gevonden die goed past bij haar opleiding. ­Enkele medeleerlingen uit de CSB-tijd ziet ze nog steeds.

Onze twee zonen hebben op de OSB (Open Schoolgemeenschap Bijlmer), Hubertus & Berkhoff (De Culinaire Vakschool) en het Amsterdams Lyceum gezeten. Ook allemaal prima.

Wat is er mis met scholengemeenschappen? Kiezen ouders voor categorale gymnasia om hun kinderen binnen de hoog­opgeleide, witte elite te laten ­opgroeien? Is dat het beste voor je kind?

Wij hebben voor onze kinderen een andere keuze gemaakt en ze hebben nog dagelijks profijt van het opgroeien met vele culturen.

Aad Kuin, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden