Column

Wat is een zinvol leven?

In het café sprak ik over het basisinkomen. Veertig jaar geleden was ik voor een basisinkomen voor iedereen (uw columnist was toen communist), dertig jaar geleden was ik tegen (volgens mij was ik toen pacifist), twintig jaar gelden was ik voor (ik neigde naar de sociaal­democratie) en tien jaar geleden was ik tegen, want ik werd liberaal en zo glad als een aal.

En nu ben ik (bijna) voor.

Ik twijfel nog.

De machines nemen ons werk over. We houden tijd over. Als oud-communist heb ik hier vroeger vaak over gediscussieerd. De fabriekseigenaar was de kapitalist die moreel verwerpelijk was, want hij verdiende goud geld terwijl de werkloosheid toenam.

Wie werkloos is, krijgt nu al een basisinkomen.

Wie bejaard is, krijgt nu al een basisinkomen.

Wie ziek is, krijgt ook een basisinkomen. Waarom ben ik nog tegen?

Omdat ik vind dat iedereen moet werken voor zijn geld. Je moet iets doen waarvoor mensen willen betalen. Waarvoor een markt is. Een arbeidsmarkt. Maar hier begint mijn twijfel. Wat is een arbeidsmarkt? Ik weet het niet meer. Vroeger wist ik dat wel. Ik heb nog meegemaakt dat er in de Westerstraat 's ochtends vroeg - uur of zes, ik ging naar Het Parool - allemaal mannen wachtten op een busje. Dat busje stopte, er stapte een man uit en die koos dan de mannen die in de haven mochten werken. Dat was voor mij de arbeidsmarkt. Maar er is geen arbeidsmarkt meer. Er is geen werk. Er is wel geld. En dus denk ik: misschien is het goed als iedereen een basisinkomen krijgt.

Maar ik twijfel zo. Stel... stel dat ik iedereen een basisinkomen gun. Dan vind ik toch dat iedereen daar iets voor moet doen. Iets! Iets wat iemand graag wil. Wie een basisinkomen wil, moet een zinvol leven leiden. Zinvol. Dat betekent dat de economische discussie eigenlijk een filosofische is. Wat is een zinvol leven? Laat ik heel eerlijk zijn: de man die jarenlang met een basisinkomen op de bank naar pornofilms kijkt, maar dan met een geweldige roman komt, heeft recht op het geld. De man of vrouw die dat niet doet, zou al dat geld moeten teruggeven als ze het leven niets vindt.

Hoe weet ik dat iemand een zinvol leven leidt?

Kun je wat zinvol is, vertalen in geld?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden