Plus

Wat is de reden van het succes van Thierry Baudet?

Het Forum voor Democratie heeft als enige van de rechtse splinterpartijen zetels binnengesleept. Wat wist lijsttrekker Thierry Baudet los te maken en de rest niet? 'De rechtse intellectueel is niet meer zo enthousiast over Wilders.'

Edwin van der Aa
Thierry Baudet: 'Het gemiddelde IQ ligt bij ons hoger dan bij eigenlijk alle andere partijen. Heel goede mensen, daar stemmen kiezers ook op' Beeld anp
Thierry Baudet: 'Het gemiddelde IQ ligt bij ons hoger dan bij eigenlijk alle andere partijen. Heel goede mensen, daar stemmen kiezers ook op'Beeld anp

Twee Kamerzetels voor 'zijn' Forum voor Democratie. Het is even wennen voor Thierry Baudet, die nieuwe rol als politicus. De reden voor het succes volgens hem? "We hebben een unieke verzameling talent en kwaliteit op de lijst staan. Het gemiddelde IQ ligt bij ons 1,5 tot 2 keer hoger dan bij eigenlijk alle andere partijen. Heel goede mensen, daar stemmen kiezers ook op."

Ondanks de grote woorden is hij nog beduusd van zijn winst, al voelde Baudet het momentum al in de tientallen zalen die hij de afgelopen weken aandeed door het hele land. En waar zijn charisma volgens aanwezigen groot was. "Ik voel een enorme verantwoordelijkheid om het waar te maken." Het eerste wat hij wil doen is zorgen dat er bindende referenda worden ingevoerd.

Alternatief voor PVV
Het Forum voor Democratie begon als denktank en vergaarde snel een actieve achterban tijdens de discussie over het Oekraïne-referendum. In september 2016 ontstond daar een politieke partij uit. Het doel: het democratisch systeem van binnenuit veranderen.

Opiniepeiler Maurice de Hond is totaal niet verbaasd over het succes van Baudet. "Ik heb hem al sinds begin dit jaar op één Kamerzetel gepeild en de steun nam de afgelopen tijd alleen maar toe. Door zijn degelijke basis en mensen als advocaat Theo Hiddema in zijn gevolg is hij niet de clowneske boze man die Jan Roos wél is."

"Meer dan 10 procent van de PVV-aanhangers zag het Forum voor Democratie als alternatief. Want de rechtse intellectueel is niet meer zo enthousiast over Wilders na geintjes als die bewerkte foto van Pechtold." Wilders plaatste vorige maand op Twitter een gefingeerde foto van de D66-leider tussen 'Hamas-terroristen'.

Modern conservatief
Het valt De Hond vooral op dat het Forum voor Democratie overal in Nederland consistent heeft gescoord. De partij heeft een zeer actieve campagne via Facebook gevoerd. Zo was er tijdens de campagne altijd een cameraman in het kielzog van Baudet, die hem filmde voor sociale media.

"Best knap, maar we moeten nog zien of het beklijft," typeert socioloog en D66-senator Paul Schnabel de winst. Hij omschrijft splinterpartijen als het Forum voor Democratie, VNL en GeenPeil het liefst als 'modern conservatief'.

Schnabel: "Zo'n Thierry Baudet heeft dezelfde uitstraling als GroenLinksleider Jesse Klaver, maar hij blaast wel hoog van de toren. Geloof me, Baudet moet nu ook eerst gaan bedenken hoe het verder moet. Maar hij zit erbij in de Kamer en dat telt, want anders zijn je kansen verkeken." Volgens de socioloog heeft alleen de SGP nog een vast electoraat. "Dat biedt kansen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden