Norbert ter HallBeeld Agata Nowicka

Wat ik vind van de heftige reacties op ‘… die ene scène’?

PlusNorbert ter Hall

Ik was gewaarschuwd. Voor we de speelfilm De Belofte van Pisa gingen afwerken qua beeld en geluid, organiseerde de distributeur een testvertoning. Als maker ben ik gefocust op wat ík wil vertellen. Voor een distributeur is het precies andersom: die is gefocust op wat het publiek wil zien en horen, wat de doelgroep is. De keuze viel op Gouda, waar honderdveertig doorsnee bioscoopbezoekers de ruwe versie van de film zagen. Het was de eerste voorstelling voor ‘echt’ publiek – ik zat dus best gespannen op de achterste rij. Gelukkig werd er goed meegeleefd.

Totdat de scène kwam.

Sam, Annelies, Kyra en IJsbrand belanden na hun eindexamenfeest met elkaar in bed. Eerst zoent Sam zijn vriendin Annelies, dan zoenen de vriendinnen elkaar terwijl de jongens lachend toekijken. Daarna zoenen de vriendinnen elkaars vriendjes en dan – houd u vast – zoenen Sam en IJsbrand elkaar. Een golf van ontzetting ging door de zaal. Een volwassen vrouw, met een gebloemde legging, riep keihard door de zaal: “Zie je wel, het zijn gays!”

Nu de film in de bioscopen draait (bent u al geweest?) krijg ik regelmatig berichtjes over wat die scène teweegbrengt. Iemand schrijft me: ‘Blote borsten worden beantwoord met flink gejoel. ‘Slet!’ roept een jongen terwijl hij een foto maakt van het filmscherm. De ­stoelen laten bijna los van de vloer wanneer Sam en ­IJsbrand kussen. Een paar jongens lopen op dat moment de zaal uit.’

Na afloop van een voorstelling voor jongeren in Tuschinski beantwoord ik vragen uit de zaal. Een meisje vraagt wat ik vind van de heftige reacties op ‘… die ene scène’. Ik doe alsof mijn neus bloedt en vraag welke scène ze bedoelt. “Die scène aan het einde.” Ik zeg: “O, de vechtscène?”

“Nee,” roept een jongen, “die gangbang!”

Ik zeg dat een gangbang toch echt iets anders is en dat iedere jongen van 18 die nog nooit gezoend heeft met een andere jongen, knettergek is. En dat ieder meisje dat nooit zoent met een ander meisje ook knettergek is. Dat je alles moet proberen en je daarna je eigen tak van sport mag kiezen. Er wordt gejoeld en geklapt en ik weet dat dit precies de film is die ik wilde maken en dat ik oog in oog sta met de doelgroep.

De jongens die de kus niet aankonden, kwamen overigens na een paar minuten weer terug de zaal in.

Te benieuwd naar hoe het afliep.

n.terhall@parool.nl

Op deze plek wisselen de filmmakers Norbert ter Hall en Ashgan El-Hamus elkaar om de week af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden