Column

Wat het leven leuk maakt, zit christelijk rechts ongemakkelijk

Theodor HolmanBeeld Wolff

Het ziet ernaar uit dat we een liberaal-christelijk kabinet gaan krijgen waarin D66 zich beweegt als een opgelost ijsblokje.

De smaak wordt wateriger en het hete gaat er wat af.

Christelijk rechts heeft soms linkse standpunten als knopen in een kerkzak. Ze lijken begaan omdat het van God moet of verboden wordt. Hun maatschappelijk engagement is daarom altijd een betrokkenheid uit angst, uit God­vrezendheid.

Je kunt je afvragen: so what?

Is het erg om Segers te zien in de rol van Samsom, of Carola Schouten als minister? Ach, natuurlijk niet. Integendeel. Ik verdenk Carola er altijd van dat ze in de beslotenheid van haar eigen huis de gymnastiek uit het Verzameld Werk van Markies de Sade aan het uitproberen is, maar dat denk ik ook altijd als ik Kees van der Staaij zie.

Dat heeft dat christelijk rechts ook aan zich kleven: of ze, onttrokken aan het oog van de Heer, in grotten en holen diep onder de grond, gekleed in een wollen onderbroek de lof der decadentie vieren. Terwijl elke D66'er juist uit die holen en grotten wil kruipen, maar er dan uitkomt als een grijs muisje met een brilletje op.

Het christelijk conservatisme - je merkt hun geprangdheid met de moderniteit.

Of het nu gaat over abortus, euthanasie, hoerenlopen of drugs, ze begrijpen dat ze het aan de orde moeten stellen, maar het liefst zouden ze zelfs die woorden in de ban doen.

Alles wat het leven echt leuk maakt, zit ze te krap of te ruim, maar altijd ongemakkelijk. Alleen Buma wekt de indruk dat hij werkelijk gaat genieten van zijn pogingen om van Nederland één groot Wim Sonnevelddorp te maken.

En dat zit nu bij D66 en de VVD, die tegenwoordig beide iets bekakts hebben; ik verwacht dat zowel Rutte als Pechtold straks met de scooter naar het Torentje gaat, en ik ben er eigenlijk verbaasd over dat beiden nog geen hipsterbaard hebben laten groeien. Rutte omdat hij geen raad met zijn identiteit weet en Pechtold omdat hij midden in een midlifecrisis zit.

Je kunt dus wel enigszins voorspellen hoe de nieuwe rege­ring zal handelen: Mark smeert zich constant in met zeep opdat niemand greep op hem krijgt, en de CDA-, VVD-, CU- en D66-ministers en staatssecretarissen zullen elke dag hun bordje bittere consensuspap moeten leegeten. Tenzij... de boel alsnog uit elkaar klapt. Bid!

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden