Wat heeft Eberhard van der Laan te zoeken in Vietnam?

Burgemeester Eberhard van der Laan zal volgende week Vietnam bezoeken. In zijn kielzog reizen twintig bedrijven met hem mee. Wat heeft hij in Hanoi te zoeken?

Roelf Jan Duin
Eberhard van der Laan Beeld anp
Eberhard van der LaanBeeld anp

In oktober was de burgemeester al in China. Ook toen reisden tientallen bedrijven met hem mee, in de hoop hun internationale netwerk te versterken en orders binnen te slepen. Maar wat levert zo'n handelsreis nu op?

'Die vraag is een beetje cynisch,' zegt Jasper Brommet, die met zijn bedrijf, MeetIn, handelsreizen naar onder andere Vietnam organiseert. 'Internationale contacten leggen is iets van de lange adem. Maar als je niet gaat, levert het zeker niets op.'

Vietnam is met negentig miljoen inwoners en een economische groei van soms acht procent een interessante handelspartner. Geen EU-land investeert meer in Vietnam. Niet voor niets bracht premier Mark Rutte in juni al een bezoek aan het land. Toen stonden watermanagement, scheepsbouw en landbouw centraal.

Bij Van der Laans reis is het ministerie van Buitenlandse Zaken betrokken. Het is voor het eerst dat het een handelsmissie organiseert waarbij alleen een burgemeester mee gaat. 'Het zal nu onder andere over stedelijke ontwikkeling en water- en afvalmanagement gaan. Onderwerpen die met de stad te maken hebben,' zegt Robbin Mulder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Maar Van der Laan zal ook lunchen met ict-ondernemers, voor wie Amsterdam een interessante vestigingsplaats kan zijn.' Daarbij is snelheid geboden, want er zijn kapers op de kust. Frankfurt en Londen willen ook bedrijven uit Zuidoost-Azië aan zich binden.

Hoogwaardigheidsbekleder
De aanwezigheid van een hoogwaardigheidsbekleder is handig in een communistisch land, dat Vietnam nog altijd is. 'Als je daar op het hoogste niveau zaken wilt doen, kun je niet zonder de overheid,' zegt Brommet. 'Voor het midden- en kleinbedrijf geldt dat minder, maar als grote onderneming krijg altijd met staatsbedrijven te maken.'

Van der Laan zal volgende week dan ook als ideaal visitekaartje fungeren voor Amsterdam. Hij kan deuren openen die anders gesloten zouden blijven. Zo zal hij in Hanoi onder anderen vicepremier Hoang Trung Hai ontmoeten, die in september nog door premier Rutte werd ontvangen in het Torentje in Den Haag.

Anne Frank
Behalve bedrijven zoals Schiphol, Philips en Waternet gaat de Anne Frank Stichting mee. Directeur Ronald Leopold zal woensdag in de Hanoi-Amsterdam Highschool, die in 1985 werd opgericht, een tentoonstelling over Anne Frank openen. Dan zal ook worden gesproken over racisme, discriminatie en antisemitisme.

De mensenrechten in Vietnam, waar het volgens Amnesty slecht mee gesteld is, zullen volgende week niet ter sprake komen. 'Dat is eerder iets wat op ministerieel niveau wordt besproken,' zegt Mulder. 'Maar maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen zal wel aan bod komen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden