Column

Wat heb ik te maken met de ruzie tussen Edje Erdogan en Gerrie Gülen?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor HolmanBeeld Wolff

Het is toch enigszins alsof er in het dorp Turkendam ruzie is tussen twee families: de familie Gülen en de familie Erdogan. En waar gaat die ruzie over? Nou, Edje Erdogan beweert dat Gerrie Gülen in z'n huis heeft willen inbreken en z'n dochter heeft willen verkrachten.

Niet netjes allemaal, maar ik denk toch de hele tijd: wat heb ik daarmee te maken? Ik woon in Hier, een kleine gemeenschap van kruideniers en dominees.

Ik ken de families Gülen en Erdogan niet, maar wat ik er zo over ze hoor, hebben beide families trekjes waar ik niet van hou. Dictatoriale trekjes. Maar goed, ik hoef niks met ze te maken hebben. Dacht ik.

Onderhand betrekken ze onze kleine gemeenschap in hun conflict. En wat je dan merkt, is dat wij, in Hier, domweg te klein en te onbelangrijk zijn om iets tegen die families in Turkendam te zeggen.

Ik bedoel: ik zag dus onlangs Bert Koenders naar Turkije gaan om ze daar eens flink de waarheid te vertellen en het leek wel of Bert voor de gelegenheid een mutsje met ezelsoren had opgezet en de broek van opa Driekusman en het hemd van tante Pollewop had aangetrokken.

Ik bedoel: je zag de Turkse Snor van Buitenlandse Zaken naar Bert kijken met museale minachting. Ik geloof ook dat die minister zoiets zei van: "Nederland heeft een wandelende drol gestuurd om ons te vertellen wat we moeten doen, en ik heb hem toen maar toegezegd dat hij heel tevreden mag zijn als we hem bij de eerste de beste gelegenheid gaan doortrekken."

"Een constructief gesprek," geloof ik dat Koenders naderhand zei.
Waarom maken die Turken zich hier zo druk? Het is wel eens eerder opgemerkt, maar het zou toch vreemd zijn als er in Istanboel Nederlanders zijn die op Geert Wilders stemmen en dan met de dood bedreigd worden door Pechtoldaanhangers. Als die mensen uit Istanboel dan tegen hun kop zouden tikken, zouden ze gelijk hebben.

Dat die boze Turken wat in Turkije plaatsvindt belangrijker vinden dan wat in Nederland gebeurt, moet te maken hebben met het neerkijken op onze cultuur.

De Turken kunnen het als Nederlander niet verkroppen dat ze het moeten doen met Michiel de Ruyter, Marga Klompé en Bert Koenders, waar zij een ouderwets telefoonboek vol met dit soort boeven hebben.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden