Wat ging er mis rond de doodgestoken Ferdyan (10)?

Burgemeester Van der Laan wil een onderzoek naar het 'professioneel handelen' van de zorginstanties die betrokken waren bij het gezin van de tienjarige Ferdyan, die werd doodgestoken door zijn vader.

Merel Straathof
Bloemen en ballonnen bij de woning van de vermoorde Ferdyan in de Houtrijkstraat. Beeld Elmer van der Marel
Bloemen en ballonnen bij de woning van de vermoorde Ferdyan in de Houtrijkstraat.Beeld Elmer van der Marel

Vlak na het familiedrama op 13 november maakte de politie bekend de afgelopen vier jaar twee keer een bezoek te hebben gebracht aan het gezin in de Houtrijkstraat in de Spaarndammerbuurt. De laatste keer was in oktober 2013.

Inmiddels is duidelijk dat de politie destijds informatie over de vader heeft doorgegeven aan Vangnet Jeugd, de GGD-afdeling die ingrijpt als kinderen in hun ontwikkeling worden bedreigd. Vangnet Jeugd heeft vervolgens nog enkele hulpverlenende instanties bij de zaak betrokken.

Een onderzoek van de rijksinspectie Samenwerkend Toezicht Jeugd moet uitwijzen hoe deze instanties hebben gehandeld. De grote, onderliggende vraag: hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Lessen trekken
De burgemeester en de wethouders Zorg en Jeugd hopen uit het onderzoek ook lessen te kunnen trekken over de algehele organisatie van Amsterdamse zorginstanties, nu de gemeente vanaf volgend jaar meer zorgtaken krijgt overgeheveld van het rijk.

De 46-jarige vader van Ferdyan, die waarschijnlijk met zware psychische problemen kampt, wordt volgens zijn advocaat Rianne van der Hulst momenteel onderzocht door een psycholoog, een psychiater en een neuroloog. Van der Hulst: 'In het begin ging het psychisch erg slecht met hem. Door de goede begeleiding en de regelmaat gaat het nu iets beter.'

Ze is zelf ook benieuwd naar de onderzoeksresultaten. 'Ik vraag me af wat er is met cliënt, of hij alles begrijpt wat ik met hem bespreek.'

Uitvaart
De uitvaart van Ferdyan werd gehouden in de week na het drama. Volgens Van der Hulst heeft de vader onder politiebegeleiding vooraf afscheid kunnen nemen van zijn zoon.

De raadkamer van de rechtbank besloot vorige week al dat de vader nog zeker negentig dagen vast blijft zitten. In februari staat een regiezitting gepland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden