Wat gaat Romney nu doen?

Wat de Amerikaanse president Barack Obama de komende vier jaar gaat doen, is duidelijk: hij moet de Verenigde Staten opnieuw leiden. Maar wat gaat zijn Republikeinse tegenpool Mitt Romney doen na zijn verlies?

Redactie
Mitt Romney zoent zijn vrouw Ann op het podium in Boston. Beeld AFP
Mitt Romney zoent zijn vrouw Ann op het podium in Boston.Beeld AFP

De schatrijke investeerder en voormalig gouverneur van Massachusetts - de staat waar Obama dinsdag juist een grote meerderheid van de stemmen behaalde - heeft de afgelopen zes jaar besteed aan zijn kandidaatschap voor de presidentsverkiezingen.

Zijn vrouw Ann liet onlangs weten dat haar man zichzelf niet meer kandidaat zou stellen voor volgende presidentsverkiezingen. Mocht dat wel zo zijn, dan zou dat Romneys derde poging worden. Begin 2007 meldde Romney zich officieel aan voor de Republikeinse presidentskandidatuur in 2008. En in juni 2011 kondigde hij aan zich opnieuw kandidaat te stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

In eerste instantie is de Republikein van plan 'meer tijd met zijn familie door te brengen'. Samen met Ann heeft hij vijf volwassen zonen: Tagg, Matt, Josh, Ben en Craig. Het negentiende kleinkind is inmiddels onderweg.

In de VS heerst een algemene consensus dat de 65-jarige ex-gouverneur niet uit het publieke oog zal verdwijnen. Romneys adviseurs willen echter nog niet speculeren over de toekomstige rol voor de man die al jaren hun baas is.

Het is nog onduidelijk welke rol Romney voortaan in de Republikeinse partij zal spelen. Zijn Republikeinse vicepresidentskandidaat Paul Ryan blijft in het Congres.

Mitt en Ann Romney in Bosten met op de achtergrond een deel van zijn familie. Beeld afp
Mitt en Ann Romney in Bosten met op de achtergrond een deel van zijn familie.Beeld afp
Ann Romney en Paul en Janna Ryan lopen Mitt tegemoet nadat hij zijn speech heeft gegeven. Beeld afp
Ann Romney en Paul en Janna Ryan lopen Mitt tegemoet nadat hij zijn speech heeft gegeven.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden