Wat gaat er vandaag gebeuren?

Met een Haagse traditie wordt vandaag gebroken. De fractievoorzitters van de partijen en haar vaste adviseurs gaan vandaag niet op de koffie bij koningin Beatrix. Maar wat gebeurt er dan wel?

Michiel van der Geest
Gerdi Verbeet en Mark Rutte Beeld ANP
Gerdi Verbeet en Mark RutteBeeld ANP

Vanmiddag komen de fractievoorzitters bijeen op de kamer van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Dan wordt de procedure besproken van de komende formatie. Mark Rutte, als partijleider van de grootste partij VVD, krijgt daarin het voortouw.

Achter de schermen zal hij de komende dagen op zoek gaan naar een informateur. Het draagvlak van deze politieke verkenner wordt afgetast voor het eerste debat van de nieuwe Tweede Kamer op donderdag 20 september. Bij de VVD gelden Eerste Kamerlid en oud-minister Loek Hermans en partijvoorzitter, tevens oud-minister, Benk Korthals als kandidaat-informateur.

Kiesraad
Het debat is pas volgende week donderdag, omdat de nieuwe Kamer eerst moet worden geïnstalleerd en de oude moet worden ontbonden. En daarvoor is eerst de officiële uitslag van de Kiesraad nodig. Die laat nog een paar dagen op zich wachten.

In het debat worden dan de precieze opdracht en de benoeming van de informateur vastgelegd. Ook moet in dat debat een nieuwe Kamervoorzitter worden gekozen. Gerdi Verbeet stapt immers op. Tot er een vervanger is, is PVV-Kamerlid Martin Bosma waarnemend voorzitter.

Als er eenmaal een informateur aan het werk is, lijkt het formatieproces sterk op hoe het voorheen ging. Achter gesloten deuren zal een coalitie worden afgetast en bij een mislukking een volgende.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden