Plus

Wat gaan we doen met het matchingsysteem?

Waar maken Amsterdammers zich druk over? En heeft dat invloed op hun stemgedrag? Vandaag: de zeer beperkte grip op de schoolkeuze.

Vera Spaans
Open dag op het Hervormd Lyceum Zuid. De meeste kinderen bezoeken in hun oriëntatie 15 tot 20 scholen Beeld Dingena Mol
Open dag op het Hervormd Lyceum Zuid. De meeste kinderen bezoeken in hun oriëntatie 15 tot 20 scholenBeeld Dingena Mol

Half februari, de open dag van het Hervormd Lyceum Zuid. Voor de meeste kinderen is het kiezen van een middelbare school allang geen grootse oriëntatie meer op hun toekomst, maar een zich weken voortslepende invuloefening.

Interim-rector Peter Bergambagt windt er geen doekjes om. "Ik wens jullie veel succes met het zetten van de twaalf kruisjes!"

Wie havo- of vwo-advies heeft, moet twaalf voorkeursscholen opgeven (vmbo'ers kunnen volstaan met zes). Plaatsing op een van die twaalf wordt gegarandeerd.

Het resultaat: kinderen bezoeken minstens vijftien, vaak wel twintig scholen. Het zal je maar gebeuren dat je bij iets terechtkomt wat alleen als bladvulling op je lijst is beland.

Bergambagt is nog geen drie minuten aan het woord of een jongen achterin draait zich om en verlaat de zaal. "Dit is al de dertiende of veertiende school die hij bezoekt," fluistert zijn vader. "Dit wordt 'm denk ik niet, maar hij beslist."

Nieuwe generatie
Het is wel heel druk, deze periode, zeggen Anouk Janssen (46) en haar zoon Tijn. Na school meteen naar een open dag, die vaak ook nog eens afgeladen is doordat kinderen uit groep 7 zich ook al komen oriënteren. Ze gaat D66 stemmen. "Zeker! Het is nu van belang vorm te geven aan de nieuwe generatie."

Ze werkt in het bedrijfsleven, haar man heeft een eigen bedrijf. "Kinderen moeten sociale vaardigheden leren, meer technologie. Vakken van de toekomst." Gaat D66 daarvoor zorgen? "Tja. Die partij investeert in onderwijs. En dan is het maar hopen dat het geld goed terechtkomt."

Nico Hansen (47) weet nog niet wat hij gaat stemmen. Meestal werd het GroenLinks. Hij gaat de verkiezingen met interesse volgen, zegt hij, want zijn dochter gaat naar groep 7 - voor haar wordt het relevant of de matching doorgaat.

Kwaliteit
De VVD wil een systeem dat een plaats in de top vijf garandeert. "Kansloos," zegt Hansen. Zijn zoon Jonas wil naar het Amsterdams Lyceum. "Daar kun je jezelf zijn. En er wordt goed lesgegeven." Zijn vader: "Maar dat is zo populair. Hij heeft hooguit 50 procent kans."

Eduard (47) en Lilly van Empel (46) gaan VVD stemmen. De politiek moet vooral iets doen aan de kwaliteit van scholen, zeggen ze, zodat er meer goede scholen in de rest van de stad zijn. "Dan hoeft niet iedereen de halve stad door te fietsen om bij ons in Zuid naar school te gaan."

Even verderop staat Ariane (47). We mogen kiezen: óf haar achternaam in de krant, óf haar politieke voorkeur. Ze gaat CDA stemmen, want dat is de enige partij die tegen het matching­systeem is. En Forum voor Democratie, maar 'dat gaat haar te ver'.

Eigenlijk wil ze nu niet praten, want haar dochter raakt er gestrest van als ze het er steeds over heeft. Die duikt dus maar even ('Twee minuutjes!') het geschiedenis­lokaal in. "Het is zo oneerlijk," zegt Ariane. "Er zijn allemaal kinderen met voorrang: leerlingen van montessorischolen, vrije scholen, daltononderwijs..."

Slechte scholen
Van de garantie op een plek in de top twaalf gelooft ze ook niets. "Wat nou als iedereen voor dezelfde twaalf populaire scholen kiest?"

Vroeger, zegt ze, konden ze inspelen op overinschrijvingen. Zetten ze er gewoon een paar stoeltjes bij. Dit systeem lijkt bedoeld om de slechte scholen ook leerlingen te geven. Zul je zien: heeft het islamitische Cornelius Haga Lyceum opeens veel meer leerlingen omdat die school in de buurt is.

De dochter duikt weer op. "Kom mama, dit was veel meer dan twee minuten." Haar moeder roept nog: "Check eens of hier niet allemaal leerlingen van groep 7 rondlopen. Dat is me ook een doorn in het oog!"

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Vul de Kieswijzer van Het Parool in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden