Opinie

'Wat een gesol met het hoogste ambt'

'Het moet openbaar gemaakt worden of de nieuwe burgemeester in eerste instantie solliciteerde of niet,' schrijven Frits Huffnagel, Herbert Raat, ­Niesco Dubbelboer, Geert Dales, ­Boris van der Ham. 'Anders weten we nooit of hij of zij onvoorwaardelijk voor de stad koos.'

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen is al enige maanden in functie. Iedereen die de ambitie heeft de stad te dienen, heeft dus lang kunnen nadenken. Beeld anp
Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen is al enige maanden in functie. Iedereen die de ambitie heeft de stad te dienen, heeft dus lang kunnen nadenken.Beeld anp

In het persbericht van de commissaris van de Koning staat: 'De vertrouwenscommissie heeft er een voorkeur voor meer benoembare kandidaten te betrekken bij de procedure.'

Dit vraagt om close reading: er zijn goede kandidaten, maar niet genoeg. Daarom is de procedure heropend, zodat kandidaten zich alsnog kunnen melden.

Amsterdam wil een nieuwe burgemeester, maar de nieuwe burgemeester moet Amsterdam ook willen. Het burgemeesterschap is geen baantje, maar een ambt waarbij je 24 uur per dag paraat staat voor de stad. Dag in, dag uit; zes jaar lang.

Het burgemeesterschap is een van de moeilijkste, zwaarste en veeleisendste posities in het openbaar bestuur, maar ook een van de mooiste en eervolste.

Het burgemeesterschap vraagt om totale overgave en betrokkenheid bij het wel en wee van Amsterdam. Iedereen die de ambitie heeft de stad te dienen, heeft lang kunnen nadenken. De waarnemend burgemeester is al enige maanden in functie.

De afweging is eigenlijk heel eenvoudig is: doe ik het of doe ik het niet? Daarin is geen plaats voor allerlei strategische afwegingen.

Iemand die in de eerste ronde niet solliciteerde, is per definitie niet geschikt. Gebleken onvoldoende liefde voor de stad en kennelijk onvoldoende besluitvaardig. Het woord 'heldhaftig' staat niet zonder reden in het wapen van Amsterdam.

Maar er is meer aan de hand. De vertrouwenscommissie laadt de verdenking op zich vooringenomen te zijn, of andere motieven te hebben. Is er een kandidaat die uit de boezem van een van de partijen naar voren geschoven moet worden?

Is het burgemeesterschap deel van de college­onderhandelingen? Ontbreekt er iemand die alsnog geparachuteerd moest worden? Voer voor iedereen die denkt in termen van een partijkartel dat elkaar baantjes toeschuift.

Baantjesjagers
Mensen zijn terecht kritisch over politici die vlak nadat zij zijn gekozen in de Tweede Kamer betere baantjes aannemen. Zij bezorgen politici de zweem van baantjesjagers.

Met de beslissing om een aantal kandidaten door te laten gaan, maar ook de vacature opnieuw open te stellen, ontstaat nadrukkelijk de suggestie dat het burgemeesterschap een baantje is dat je op het laatste moment mee kunt pakken.

Dit besluit van de vertrouwenscommissie is een kardinale blunder. Het beschadigt het aanzien van de nieuwe burgemeester, het ambt en de stad. Daarom moet openbaar gemaakt worden of de nieuwe burgemeester in eerste instantie solliciteerde of niet.

Anders weten we nooit of hij of zij onvoorwaardelijk voor de stad koos.
Het procedurele gezwalk is - zelfs voor tegenstanders van de gekozen burgemeester - het ultieme bewijs dat dergelijke benoemingen in het openbaar dienen te geschieden, met een stem voor de inwoners.

Laten we deze procedure zo snel mogelijk afronden met iedereen die al gesolliciteerd heeft, en werk maken van een voorstel voor een gekozen burgemeester. En, als mensen toch nog willen solliciteren: laat ze dat dan in de volle openbaarheid doen.

Door: Geert Dales (ex-VVD, nu 50Plus) en Frits Huffnagel (VVD), wethouder Herbert Raat (VVD) van Amstelveen en de voormalige Tweede Kamerleden Boris van der Ham (D66) en Niesco Dubbelboer (PvdA).

Lees hier alles over de opvolging van wijlen Eberhard van der Laan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden